Seul objavio plan za obeštećenje žrtava japanske okupacije

06.03.2023.

09:50

Autor: Hina/HRT/A.S.

Plan za obeštećenje žrtava japanske okupacije

Plan za obeštećenje žrtava japanske okupacije

Foto: Kim Hong-Ji / Reuters

Južna Koreja predstavila je plan za obeštećenje žrtava prisilnog rada u doba japanske okupacije iz fonda koji bi punile južnokorejske tvrtke, a što nailazi na kritike jer ne obvezuje i japansku stranu na uplate. 

Plan su odmah pozdravili Tokio te Washington koji dvije zemlje smatra svojim najvećim saveznicama u regiji i važno mu je da čvrsto surađuju.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Park Jin izrazio je nadu da će Japan pozitivno odgovoriti na odluku da japanske tvrtke pridonesu dragovoljnim uplatama u fond te da se ponovno se ispričaju žrtvama.

Južna Koreja i Japan važni su saveznici Sjedinjenih Država u regiji, no njihove bilateralne veze desetljećima otežava breme brutalnog kolonijalnog zakona koji je Japan nametnuo Koreji od 1910. do 1945. 

Prema podacima Seula, oko 780.000 Korejaca bilo je prisiljeno raditi u 35 godina japanske okupacije, a žene su bile seksualne ropkinje japanske vojske, nazivane "ženama za utjehu". 

Tokio inzistira na tome da su sva potraživanja i spor iz kolonijalnog razdoblja riješeni sporazumom iz 1965., kojim su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose, a Japan isplatio odštetu od 800 milijuna dolara u obliku subvencija i povoljnih zajmova.

No odnosi su se pogoršali od 2018. kada je Vrhovni sud Južne Koreje donio povijesnu odluku naredbom japanskim tvrtkama da isplate odštete manjem broju žrtava.

Novi plan Seula predviđa uspostavu zaklade u koju bi donacije uplaćivale velike južnokorejske tvrtke koje su same primile ratne reparacije Japana.

- Japanska vlada pozdravila je mjere kao napor prema uspostavi zdravih odnosa između Japana i Južne Koreje, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi.

Ipak je potvrdio da njegova vlada ostaje pri izjavi iz 1998. koja već uključuje ispriku.

Povijesni spor i napetosti s godinama su se usredotočile na seksualno ropstvo tijekom Drugog svjetskog rata. Prema većini povjesničara, oko 200.000 žena - uglavnom iz Koreje, ali i drugih azijskih zemalja, među njima i Kine, bilo je prisiljeno na prostituciju u zatvorenim javnim kućama za japansku vojsku.

Seul i Tokio zaključili su 2015. sporazum kojim će "konačno i nepovratno" riješiti to pitanje. Japan se službeno ispričao i osnovana je zaklada za žrtve u koju je uplaćeno milijardu jena. 

No Južna Koreja to pitanje ponovno aktualizira zbog nezadovoljstva žrtava i njihovih obitelji.

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Država Antony Blinken pozdravio je "povijesni" plan Južne Koreje.

- Pozdravljamo povijesne najave, rekao je Blinken u priopćenju i pohvalio hrabrost i viziju vlada Južne Koreje i Japana, dvije najveće saveznice SAD-a koje će sporazumom unaprijediti bilateralne odnose. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!