Seul u novom dokumentu naziva Sjevernu Koreju "neprijateljem"

16.02.2023.

10:40

Autor: Hina/I.B.

Južna i Sjeverna Koreja

Južna i Sjeverna Koreja

Foto: Shutterstock / HRT

Južna Koreja nazvala je u novom dokumentu o obrani svojeg sjevernog susjeda "neprijateljem", što je termin koji je upotrijebila prvi puta u šest godina, signalizirajući novo zaoštravanje odnosa prema Pjongjangu.

Dvije zemlje tehnički su i dalje u ratu od Korejskog rata 1950-1953. koji nije završio mirovnim sporazumom već samo primirjem.

Nakon neuspjeha rijetkom diplomatskog napora 2019., pregovori su na mrtvoj točki.

Sjeverna Koreja "definirala nas je kao 'neospornog neprijatelja' u prosincu 2022.", piše Seul u Bijeloj knjizi o obrani koja je službeno objavljena u četvrtak.

- Posljedično, sjevernokorejski režim i vojska ... su naši neprijatelji, nastavlja se u tekstu.

Taj korak ukazuje na odnose na korejskom poluotoku, "pune konfrontacija", rekao je za agenciju France presse Yang Moo-jin, profesor na Sveučilištu za sjevernokorejske studije u Seulu.

- To čak daje osjećaj povratka vremenima hladnog rata, dodao je.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un udvostručuje napore na vojnom razvoju i prošle je godine rekao da je status vojne sile njegove zemlje "nepovratan".

Pjongjang redovito izvodi testiranja, posebno lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila, unatoč sankcijama međunarodne zajednice.

Kao odgovor, nova vlada u Seulu intenzivirala je zajedničke vojne vježbe sa svojim glavnim saveznikom u području obrane, Washingtonom.

Bijela knjiga koju polugodišnje objavljuje Južna Koreja o pitanjima obrane prvi je put nazvala Pjongjang "neprijateljem" 1994., nakon što je jedan sjevernokorejski dužnosnik rekao da će se na Seul obrušiti "more vatre".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!