Stotinu učenica otrovano u sjevernom Afganistanu

05.06.2023.

Zadnja izmjena 12:34

Autor: Hina/HRT/R.S.

Djevojčice otrovane u školi

Djevojčice otrovane u školi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Gotovo stotinu učenica, većinom djevojčica, otrovano je u sjevernoj afganistanskoj pokrajini Sar-e-Pul, rekao je lokalni dužnosnik.

Navodno trovanje dogodilo se tijekom vikenda u dvjema školama u pokrajinskom okrugu Sancharak, rekao je za dpa čelnik lokalnog odjela za informiranje i kulturu Umair Sarepuli.

Među otrovanima je sedam učiteljica, jedan učitelj i čistačica škole, rekao je Sarepuli.

Zdravstveno stanje nekoliko učenica prevezenih u pokrajinsku bolnicu je dobro, dodao je dužnosnik. Učenice su patile od mučnine i nedostatka zraka.

Umair vjeruje da je u učionicama korištena tvar koja je uzrokovala astmu, suzenje očiju i curenje iz nosa.

U videu koji je na internetu podijelio američki Amu TV, može se vidjeti nekoliko učenica u bolničkim krevetima.

Nitko nije uhićen


Trovanje, čija je meta bila škola za djevojčice u afganistanskoj pokrajini Sar-e Pol, dolazi nakon intenzivnog preispitivanja obrazovanja djevojčica u toj ratom razorenoj zemlji otkako su talibani preuzeli vlast i zabranili pristup većini učenica tinejdžerica te nakon vala trovanja u školama za djevojčice u susjednom Iranu.


- Neki nepoznati ljudi ušli su u školu za djevojčice u okrugu Sancharak i otrovali učionice, a kada su djevojčice ušle u učionice otrovale su se, rekao je Den Mohammad Nazari, glasnogovornik policije Sar-e-Pola, ne navodeći o kojem se otrovu radi niti tko stoji iza incidenta.

Nazari je rekao da su djevojčice odvedene u bolnicu, ali da su u "dobrom stanju". Nitko nije uhićen.

Incidenti u Iranu 


U susjednom Iranu, od studenoga se od incidenata trovanja u školama za djevojčice razboljelo oko 13. 000 većinom učenica.


Tijekom prethodne vlade u Afganistanu koju su podržavale strane vlade, dogodilo se nekoliko napada trovanjem, uključujući napade plinom, na škole za djevojčice.


Talibanska administracija zabranila je većini učenica da pohađaju srednju školu i fakultet otkako su preuzeli vlast 2021., što je izazvalo osude međunarodnih vlada i mnogih Afganistanaca.


Talibanske vlasti zadržale su otvorene osnovne škole za djevojčice, do dobi od oko 12 godina i kažu da su za obrazovanje žena pod određenim uvjetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!