Apokaliptične slike nakon tornada: Stanovnici Kentuckyja ostali bez domova, broje se mrtvi

19:50 / 12.12.2021.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Tornado u Kentuckyju ostavio mnogobrojne žrtve

Tornado u Kentuckyju ostavio mnogobrojne žrtve

Foto: Cheney Orr / REUTERS

Nakon što su razorna tornada ostavila u ruševinama domove i poslovne objekte u nekoliko američkih država - proglašeno je izvanredno stanje u Kentuckyju. Žrtve su mnogobrojne. Shrvani stanovnici od kojih su mnogi ostali bez struje, plina ili čak krova nad glavom, probudili su se u apokaliptičnom krajobrazu. Predsjednik Joe Biden će od Agencije za zaštitu okoliša tražiti da istraži povezanost klimatskih promjena s olujama. Postavio je pitanje o upozorenjima na tornado.

Oo gradića Mayfield, na jugozapadu Kentuckyja, ostale su ruševine. U mjestu od 10 tisuća stanovnika, malo koja građevina ostala je cijela. Tvornica svijeća koja je zbog Božića radila danonoćno, potpuno se urušila dok je unutra bilo oko 110 radnika. Deseci su zatrpani na radnom mjestu, u noćnoj smjeni. Tisuće su ostale bez domova.


- Ovo je bio moj dom do prošle noći, kaže stradalnica.


Barbara Patterson živjela je 37 godina u kući koja je sada određena za rušenje. Kaže kako joj je najteže prihvatiti da se ona i muž više neće vratiti u svoj dom, a snaga tornada sve ih je iznenadila.


- Javila mi je prijateljica da je zgrada suda devastirana i da tornado ide prema meni, ali ovo nismo ni sanjali. Mislili smo: malo će nas protresti!, prepričava Barbara Patterson, stanovnica Mayfielda, Kentucky.


Ljudi opisuju tu noć i to što su preživjeli mnogi smatraju čudom.


- Staklo sa stražnjih vrata razletjelo se ispred mene. Pobjegla sam u stranu, sin je već bio u predsoblju i zazivao me. Trčala sam okolo, snažno je puhalo, skoro sam pala. Legli smo na pod, zajedno s našim psima i oboje smo se molili, i to je jedini dio u kući koji se nije urušio, opisuje Janet Kimp, stanovnica Mayfielda, Kentucky.


Mrtvi se popisuju, njihov broj u toj državi mogao bi premašiti stotinu. Opustošen je i Bowling Green, grad od oko 70 tisuća stanovnika, gotovo 150 kilometara istočno od Mayfielda. I meteorolozi su iznenađeni razornom snagom i duljinom pustošenja koje je za sobom ostavio tornado, najjači u povijesti Kentuckyja. Prohujao je gotovo cijelom državom, razarajući na potezu duljine 365 kilometara.


- Gledao sam radar pretprošle noći i kažem si: čekaj malo, sad je prosinac, kako je ovo moguće u prosincu? Ovakve stvari događaju se na vrhuncu sezone oluja: ožujak, travanj, svibanj. Nikada to nisam vidio u ovom dijelu godine, rekao je Jeff Masters, meteorolog, Yale Climate Connections.


Stradale su i okolne države. U Edwardsvilleu u Illinoisu pregaženo je golemo Amazonovo skladište. Zgrada je praktično prepolovljena, sve pokazuje usporedba satelitskih snimaka prije i poslije prolaska tornada. Žrtava i razaranja ima i u državama Tennessee, Arkansas, i Missouri.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!