16:23 / 01.02.2018.

Autor: HRT

Sindičić ponovno uhićen u Španjolskoj

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindičić je na temelju hrvatske tjeralice u Španjolskoj bio uhićen i 9. studenog 2015., ali ga je istražni sud u Madridu početkom 2016. odbio izručiti.
Španjolska policija uhitila je u Burgosu bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića kojeg riječko tužiteljstvo sumnjiči za lažno prijavljivanje kaznenog djela i lažno svjedočenje u Muenchenu 2008. protiv Krunoslava Pratesa osuđenog na doživotni zatvor za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pokraj Muenchena.

Navodeći samo inicijale i dob muškarca (75) hrvatski MUP objavio je da je 26. siječnja zaprimio obavijest španjolske policije o uhićenju muškarca V.S. u Burgosu, kojeg Hrvatska traži zbog vođenja kaznenog postupka, o čemu su obaviještena hrvatska pravosudna tijela.

Akcijom su se pohvalili i španjolski mediji, navodeći da je Sindičić 2008. lažno svjedočio pred Vrhovnim sudom u Muenchenu u Njemačkoj u predmetu protiv treće osobe koja je osuđena na doživotni zatvor.

Sindičić je na temelju hrvatske tjeralice u Španjolskoj bio uhićen i 9. studenog 2015., ali ga je istražni sud u Madridu početkom 2016. odbio izručiti jer je sudsko vijeće smatralo da ga Španjolska nije dužna izručiti Hrvatskoj, ako ga za lažno svjedočenje i prijavu kaznenog djela ne traži Njemačka na čijem teritoriju je održano suđenje i navodno počinjeno kazneno djelo.

Sindičić je svjedočio na sudu u Muenchenu 2008. u postupku protiv Krunoslava Pratesa, osuđenog na doživotni zatvor za ubojstvo Stjepana Đurekovića u mjestu Wolfsrathausen pokraj Muenchena 1983. Na temelju tog svjedočenja taj je sud otvorio kazneni postupak protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača te izdao uhidbeni nalog za Borisa Brnelića, kojeg je Sindičić u svojim izjavama prokazao za sudjelovanje u ubojstvu.

Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo potvrdio je Hini da je Sindičić uhićen, dodavši da je on podnio kaznenu prijavu protiv Sindičića u slučaju Prates u ime Perkovića i Mustača, nakon čega je Državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo istragu i raspisalo tjeralicu.

Bude li ovog puta Sindičić izručen Hrvatskoj, Nobilo najavljuje da će dostaviti daljnje dokaze protiv Pratesa. U suđenju Perkoviću postalo je tako očito da je Sindičić lažno svjedočio protiv Pratesa da ga sud nije ni jednom spomenuo u obrazloženju iako je optužnica bazirana na njegovom terećenju, kazao je Nobilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!