10:39 / 05.06.2020.

Autor: I.Z./Hina

Singapur planira svim građanima omogućiti uređaj za praćenje zaraze

Foto: Edgar Su/REUTERS, arhiva

Foto: Edgar Su/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Grad-država je već razvio prvu aplikaciju za pametne telefone te vrste kako bi identificirao i upozorio ljude koji su bili u kontaktu s nositeljima koronavirusa.
Singapur uskoro planira predstaviti nosivi uređaj koji će identificirati ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženima koronavirusom, a ako se pokaže uspješnim dobit će ga svih 5,7 milijuna stanovnika, rekla je danas vlada.

Grad-država je već razvio prvu aplikaciju za pametne telefone te vrste kako bi identificirao i upozorio ljude koji su bili u kontaktu s nositeljima koronavirusa, no bluetooth tehnologija imala je probleme i aplikacija nije toliko korištena.

- Razvijamo i uskoro ćemo predstaviti nosivi uređaj koji neće ovisiti o posjedovanju pametnog telefona, rekao je ministar vanjskih poslova Vivian Balakrishnan u parlamentu.

- Ako uređaj radi, možda ćemo ga distribuirati svima u Singapuru. To će biti sveobuhvatnije i pobrinut će se da smo svi zaštićeni, dodao je.

Uređaj koji se razvija može se nositi na vezici ili se držati u torbici, dok će raditi na baterije, rekao je Balakrishnan prošli mjesec u intervjuu za Sky News Australia.

Vlada nije precizirala hoće li nošenje uređaja biti obavezno.

Singapursko ministarstvo zdravstva potvrdilo je u petak još 261 slučaj covida-19, što je najmanji porast u gotovo dva mjeseca, tako da ih je sada ukupno 37.183.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!