Sinopharm dobio dozvolu za klinička ispitivanja mRNA COVID cjepiva

20.01.2023.

08:34

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Kineska farmaceutska tvrtka Sinopharm u petak je priopćila da je njezina biotehnološka jedinica dobila regulatorno odobrenje za klinička ispitivanja svog mRNA cjepiva protiv covida-19 koje cilja na varijantu omikron.

Biotehnološka jedinica Sinopharma sa sjedištem u Šangaju izgradila je platformu za istraživanje i razvoj, kao i radionice s godišnjim proizvodnim kapacitetom od dvije milijarde doza mRNA cjepiva.

Sinopharm je objavio da je njegova biotehnološka jedinica dobila odobrenje za klinička ispitivanja od Nacionalne uprave za medicinske proizvode.

U Kini je razvijano nekoliko domaćih mRNA cjepiva protiv COVID-a, ali dosad nijedno nije odobreno za upotrebu. Jedinica Sinopharma China National Biotec Group Co Ltd rekla je da je dizajnirala mRNA cjepivo koje cilja omikron varijantu koronavirusa.

Sinopharm je ranije razvio tradicionalno cjepivo protiv COVID-a, ali se ono nije pokazalo tako učinkovitim kao primjerice mRNA cjepivo Pfizera/BioNTecha.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!