12:22 / 13.01.2022.

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik u podne/HRT

Širenje omikron-varijante

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Toby Melville / Reuters

Omikron-varijanta koronavirusa i dalje stvara probleme diljem svijeta. Broj novozaraženih na tjednoj razini nezaustavljivo raste - gotovo za 50%. Europske zemlje širenje zaraze nastoje suzbiti oštrijim mjerama, ali i poticanjem stanovništva na cijepljenje.

U Njemačkoj koja i dalje na dnevnoj razini bilježi rekorde u broju novozaraženih, 80.000 u jednom danu, dvije trećine građana, prema objavljenoj anketi, podupire uvođenje obveznog cijepljenja. Savjetodavno tijelo Vlade za etička pitanja odobrilo je prijedlog, no njemački predsjednik upozorava da takva mjera bez presedana zahtijeva javnu raspravu prije glasanja u parlamentu.

- Izvanredno stanje vezano za pandemiju povećava pritisak na državu da djeluje, ali ono ne poništava zahtjev da se razmotre argumenti i uravnoteže interesi. Nesvakidašnja mjera kao što je obvezno cijepljenje znači i nesvakidašnju dužnost koju naša država ima prema građanima, rekao je Frank-Walter Steinmeier, njemački predsjednik.

Danska, koja se također suočava s rastom broja novozaraženih, najranjivijim građanima namjerava ponuditi četvrtu dozu cjepiva. Europska agencija za lijekove pak upozorava - da se četvrta doza još nije potvrdila kao dobro dugoročno rješenje za širu populaciju jer bi se njome mogao ugroziti prirodni imunitet.

- Trebali bismo biti oprezni kako imunosni sustav ne bismo preopteretili ponovljenom imunizacijom. Drugi razlog za zabrinutost jest rizik od zamora stanovništva koje bi stalno moralo primati dodatne doze, rekao je Marco Cavaleri, Europska agencija za lijekove.

Koronavirus se zbog omikron-varijante širi zastrašujućom brzinom i u gotovo svim državama Sjeverne i Južne Amerike pa se broj novozaraženih udvostručio u samo tjedan dana. Najviše je novih slučajeva u Sjedinjenim Državama gdje najveći rast imaju savezne države na istoku i srednjem zapadu. Američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci istaknuo je da će omikron, s dosad nezabilježenom mogućnošću širenja, naposljetku zaraziti baš svakoga.

- Gotovo će svi naposljetku biti izloženi virusu i vjerojatno će se zaraziti. Ali ako ste cijepljeni i ako ste primili booster dozu, izgledi da se razbolite ljeti su vrlo, vrlo mali, rekao je Fauci.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručili su da omikron-varijanta, prema posljednjim istraživanjima, izaziva lakše oblike COVID-a od delte, ali je i dalje opasna, posebice za necijepljene. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!