08:22 / 17.05.2018.

Autor: HRT

Širi se pobuna Googleovih radnika protiv vojnih projekata

-

-

Foto: - / -

Sve više Googleovih radnika potpisuje internu peticiju kojom od poslodavca traže da se ne uključuje u "poslovanje s ratom", a neki su navodno dali otkaz.
Sve više Googleovih radnika potpisuje internu peticiju kojom od poslodavca traže da se ne uključuje u "poslovanje s ratom", a neki su navodno dali otkaz u znak prosvjeda protiv suradnje s američkom vojskom, pišu svjetski mediji.

Oko 4000 Googleovih radnika potpisalo je navodno peticiju koja je počela kružiti po kompaniji prije tri mjeseca sa zahtjevom internetskom divu da ne upotrebljava umjetnu inteligenciju kako bi američke vojne dronove osposobila za točnije raspoznavanje ciljeva koje prate. Internetska stranica za tehnološke vijesti Gizmodo izvijestila je ovaj tjedan da je desetak radnika odlučilo dati otkaz zbog etičkih razloga.

U Googleu nisu odmah odgovorili na medijske upite o takozvanom projektu Maven u sklopu kojeg se strojno učenje i inženjerska znanja navodno upotrebljavaju za razlikovanje ljudi od objekata u videozapisima snimljenima dronovima za potrebe američkog ministarstva obrane. "Smatramo da se Google ne bi trebao baviti poslovima vezanim za rat", stoji u peticiji, prema kopijama objavljenima na internetu. Peticiju su, među ostalima, poduprli Zaklada za elektroničke granice (EEF), aktivistička grupa za prava na internetu, i Međunarodni odbor za kontrolu robotičkog oružja (ICRAC).

Iako se u izvješćima naznačuje da bi rezultate dobivene korištenjem strojeva trebali proučavati analitičari, tehnologija bi mogla utrti put ugrađivanju automatiziranih sustava utvrđivanja ciljeva u naoružane dronove, upozorio je ICRAC u otvorenom pismu potpore Googleovim zaposlenicima koji se protive projektu.

"Kada zapovjednici zaključe da su algoritmi za prepoznavanje objekata pouzdani, bit će u iskušenju da umanje ili potpuno isključe element ljudske analize i nadzora iz takvih sustava", piše ICRAC. "U tom će nas slučaju tek korak dijeliti od izdavanja ovlasti autonomnim dronovima za automatsko ubijanje, bez nadzora ljudi, odnosno bez stvarne ljudske kontrole", upozorili su.

Iz Googlea su službeno priopćili da cilj njihova rada na poboljšanju sposobnosti strojeva da prepoznaju objekte nije upotreba u vojnim napadima. No objavljeni dokumenti skiciraju nešto manje jasnu sliku, naglasili su prošlog mjeseca u postu na internetu Cindy Cohn i Peter Eckersley iz Zaklade za elektroničke granice.

"Ako ispravno iščitavamo javno dostupne dokumente, sustavi koje Google podupire ili gradi označavat će na temelju definiranih parametara ljude ili objekte uočene putem dronova kako bi ih analitičari proučili. U nekim slučajevima to će dovesti do raketnih napada na te ljude ili objekte", upozoravaju Cohn i Eckersley. "Otvaraju se velika etička pitanja, čak i ako u 'lanac ubijanja' naknadno budu uključeni ljudi", naglašavaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!