Širi se zaraza iz Italije, prvi slučajevi u Austriji

25.02.2020.

07:25

Autor: HRT/Hina

default error photo
Od nedjelje je u karantenu stavljeno više od 50.000 stanovnika u 11 gradova na sjeveru zemlje.
U Italiji je dosad zabilježeno 10 umrlih od koronavirusa i 322 slučaja zaraze.

Dva slučaja zaraze potvrđena su i u austrijskom Tirolu
. A u BiH je u kućnu karantenu stavljeno 14 djece iz Sarajeva, nakon što su se vratili iz sjevernog dijela Italije.

Potvrđen je koronavirus u Zagrebu 

- Vjerojatnost je velika da će ti slučajevi biti dodatno potvrđeni. Oboljeli imaju laganu temperaturu, kazao je Platter. Velika je vjerojatnost, dodao je, da se zaraza dogodila u Lombardiji u Italiji. Oba pacijenta bila su u karanteni. Zemlja sad postavlja centar za brze testove, kako bi mogli reagirati u sumnjivim situacijama.

Zabrinjavajuće širenje koronavirusa u Italiji

Žena iz Bergama, koja je na jug Italije doputovala prije pojave prvih zaraženih koronavirusom na sjeveru zemlje, pozitivna je na taj virus, objavile su lokalne vlasti, a prvi slučaj zabilježen je i u Firenci. Ona i društvo s kojim je doputovala na odmor stavljeni su u karantenu, kao i oni koji su s njima bili u dodiru. To je prvi slučaj koronavirusa na jugu Italije.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je i u Toskani kad je jučer 60-godišnji muškarac stigao u bolnicu Santa Maria Nuova u Firenci gdje su pretrage obavljene tijekom noći pokazale da se radi o koronavirusu. Poduzetnik se vratio s Dalekog istoka u siječnju, piše La Repubblica.Španjolski mediji prenijeli su jučer da je testiranje brisa talijanskog liječnika iz Lombardije, koji je na odmoru na Tenerifima, pokazalo da se radi o koronavirusu. Liječnik je u izolaciji, a uzorak je poslan na potvrdu u Madrid, objavile su vlasti na Kanarima.

Sršen: U Padovi još tri slučaja zaraze koronavirusom

U Padovi su jutros potvrđena još tri slučaja zaraze koronavirusom. Informaciju o tome za HRT-ov Studio 4 iznijela je dr. Nela Sršen iz talijanske bolnice Azienda Ospedaliera Universita Padova. Kazala je da su liječnici u bolnici počeli dobivati smjernice kako se ponašati.

- Većina pacijenata koji su dobili pozitivne nalaze na test bili su simptomatični. Što se tiče epidemiološke anamneze, oni koji nisu dolazili u kontakt sa zaraženima npr. iz Kine, rezultirali su pozitivno. Zato se postavlja pitanje kako to i odakle? Još se nije našao "nulti" pacijent, kazala je Sršen. 

- Zadnjih nekoliko dana otkrili smo da virus više nije uvozni već autohtoni, dakle virus se širi među populacijom bez potvrđenog vektora koji dolazi iz područja kao što je Kina, Koreja, Iran, dodaje.U karantenu stavljeno oko 50.000 stanovnika

U regijama Lombardiji i Venetu raspoređeni su lokalna, prometna i financijska policija te karabinjeri, a ponegdje i vojska. U karantenu je stavljeno oko 50.000 stanovnika u 11 gradova na sjeveru zemlje. U te se zone bez posebne dozvole ne može ući ni iz njih izaći.

Stanovnici sjevernog talijanskog grada Casalpusterlunga polako se navikavaju na mjere izolacije uvedene u gradovima poput njihova, koji su središta širenja koronavirusa. Ondje je prva linija borbe protiv virusa sasvim običan kružni tok usred ravnice. Dvije ceste koje vode do njega blokirala su policijska vozila. Policajac nema masku, ali odmah pokriva lice šalom približavajući se vozačima. Iza te točke je "crvena zona", gdje su identificirani centri zaraze. Italija je prva europska zemlja koja je poduzela drastične mjere izolacije kako bi bolest stavila pod kontrolu.

Od nedjelje je u karantenu stavljeno više od 50.000 stanovnika u 11 gradova na sjeveru zemlje. U teoriji, gotovo svim vozilima zabranjen je ulaz u "crvenu zonu", osim policiji, liječnicima i kamionima s nužnim potrepštinama. Isto vrijedi i za one koji žele otići, iako je AFP vidio neka vozila i bicikliste koji su bili pušteni kroz blokadu.

EP: Ako je osoblje putovalo u Italiju, neka radi od kuće

Europski parlament savjetovao je osoblju da "ostanu kod kuće u samoizolaciji" ako su putovali u sjevernotalijanske regije pogođene koronavirusom u posljednjih 14 dana, navodi se u sinoć poslanoj e-poruci. Preporučuje se da osoblje mjeri temperaturu dvaput na dan 14 dana te da se mogu vratiti na posao nakon 14 dana kad dobiju zeleno svjetlo od svojeg liječnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!