Sirija optužuje Izrael za novi napad u Damasku

27.10.2022.

06:59

Autor: HRT/V.G./Hina

Damask

Damask

Foto: SANA / Reuters

Izrael je izveo napad u blizini Damaska u četvrtak ujutro, što je treći takav napad u manje od tjedan dana, priopćilo je sirijsko ministarstvo obrane.

- Izraelski neprijatelj izveo je zračnu agresiju iz smjera okupiranih palestinskih teritorija gađajući nekoliko lokacija u blizini Damaska, priopćilo je sirijsko ministarstvo obrane.

Eksplozije su se čule u glavnom gradu Sirije u noći sa srijede na četvrtak, a sirijska protuzračna obrana presrela je nekoliko projektila, dodalo je ministarstvo, ne navodeći pojedinosti o ciljevima, ali je priznalo da je u udarima nastala materijalna šteta.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu, rekla je da su Izraelci napali ciljana mjesta u blizini međunarodne zračne luke u Damasku.

Ostaje nejasno jesu li mete bili položaji sirijske vojske ili proiranski borci.

Otkako je 2011. u Siriji izbio građanski rat, Izrael je izveo stotine napada protiv svog sjevernog susjeda, ciljajući snage sirijske vlade kao i njihove saveznike koje podržava Iran ili borce Hezbollaha.

Izrael je u ponedjeljak izvršio napad u blizini Damaska, ranivši jednog vojnika, tri dana nakon što je gađao sirijske vojne lokacije u blizini zračne luke.

Izrael rijetko komentira napade u Siriji, ali ih je u nekoliko navrata opravdavao potrebom da spriječi iranske snage da se utabore u blizini svojih granica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!