22:28 / 04.05.2020.

Autor: B.A./Hina

Sirija ublažava mjere izolacije, Assad se boji "katastrofe"

Foto: SANA/Handout via REUTERS

Foto: SANA/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vlada je dosad službeno zabilježila 44 slučaja zaraze novim koronavirusom, od kojih su tri završila smrtnim ishodom
Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je u ponedjeljak da se boji da bi popuštanje izolacije uvedene radi suzbijanja epidemije novog koronavirusa moglo povećati opasnost od "katastrofe" u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

Vlada je dosad službeno zabilježila 44 slučaja zaraze novim koronavirusom, od kojih su tri završila smrtnim ishodom, a kurdske vlasti na sjeveroistoku zemlje izvijestile su o tri zaražena na području pod njihovom vlašću.

- Premda brojevi nisu tako veliki, to ne znači da neće odjednom skočiti u nekoliko dana, upozorio je Bašar al Asad obraćajući se vladinu odboru za borbu s virusom.

- To bi nas gurnulo u pravu katastrofu koja bi mogla uništiti medicinsku i logističku infrastrukturu u zemlji, dodao je.

Vlada je prošlog tjedna počela postupno popuštanje izolacije koju je uvela u ožujku i koja je dodatno pritisnula već oslabljeno gospodarstvo u zemlji u kojoj od ožujka 2011. hara rat u kojemu je ubijeno više od 380.000 ljudi a milijuni su raseljeni.

Policijski sat i dalje vrijedi na čitavom teritoriju pod kontrolom Damaska i stanovnici ne mogu putovati iz jedne pokrajine u drugu.

Tržišta su 29. travnja nastavila svoje dnevne aktivnosti a sveučilišta bi uskoro mogla otvoriti vrata, kaže vlada.

Zemlja je "u tranziciji", rekao je Asad.

- Uz sanitarni izazov, pred kojim smo se našli u vrijeme pandemije koronavirusa, ali i prije toga, tu je i gospodarski izazov, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!