10:58 / 25.02.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Sirija: Usprkos rezoluciji UN-a - nastavljeni napadi na Gutu

Ilustracija, arhiva

Ilustracija, arhiva

Foto: - / -

Civilne žrtve i razmjeri uništenja u Istočnoj Guti podsjećaju na akciju čišćenja Alepa od pobunjenika prije dvije godine.
Zračni napadi sirijskog režima nastavljaju se i danas u Istočnoj Guti -  dan nakon izglasavanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva primirje "bez odgode" u tom opkoljenom pobunjeničkom uporištu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U sedam dana zračnih udara i topničke paljbe u Guti poginulo je 519 civila, među kojima stotinjak djece, prema izvješću Opservatorija. Snage sirijskog režima ubile su više od pet stotina ljudi tijekom tjedna intenzivnog bombardiranja Istočne Gute, prenio je u subotu BBC. Civilne žrtve i razmjeri uništenja podsjećaju na akciju čišćenja Alepa od pobunjenika prije dvije godine.

Vijeće sigurnosti UN-a nakon dugih pregovora prihvatilo je rezoluciju kojom se traži 30-dnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima. Unatoč inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica VS-a glasalo je za 30-dnevno zaustavljanje neprijateljstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!