07:52 / 07.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Sirijska protuzračna obrana djelovala protiv "izraelske agresije"

Foto: Anas Alkharboutli/dpa /DPA/PIXSELL

Foto: Anas Alkharboutli/dpa /DPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na jugu zemlje protuzračna obrana sirijske vojske djelovala je protiv zračnih udara.
Protuzračna obrana sirijske vojske djelovala je u srijedu protiv zračnih udara na jugu zemlje, izvijestila je službena sirijska novinska agencija Sana.

➡️ Bush osudio nerede: Ovako se osporavaju rezultati izbora u banana republici
➡️ Quebec uvodi policijski sat tijekom noći zbog pandemije
➡️ Američki Senat nastavio sjednicu na kojoj treba potvrditi Bidenovu pobjedu
➡️ Senat nastavio s radom, nekoliko sati nakon nasilja Trumpovih pristaša

U zračnim udarima ima "mrtvih i ranjenih", ali se još ne zna njihov točan broj, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) koji raspolaže širokom mrežom izvora u Siriji. Sana je u prvi mah izvijestila o silovitim eksplozijama na jugu Sirije.

- U 23.10 sati (22.10 sati po srednjoeuropskom vremenu) izraelski neprijatelj je izveo zračni napad osuvši raketnu paljbu s okupiranog sirijskog Golana na mete na jugu, piše agencija pozivajući se na vojni izvor.

- Naša protuzračna obrana je uzvratila uništivši većinu raketa, dodaje.

Kako navodi SOHR, na meti izraelskih zračnih napada bili su položaji na sirijskom jugu, napose zapadno od sela Al-Doura u južnoj pokrajini Sueidi, "gdje su razmješteni iranske milicije i libanonski Hezbollah" te u Kesswi, južno od sirijskoga glavnog grada, gdje su "položaji iranskih milicija i njihovih saveznika".

SOHR navodi da se ovi zračni udari događaju nepunih 48 sati nakon posjeta izaslanstva iranske Revolucionarne garde tom području.

Izrael je u 2020. napao pedesetak ciljeva u Siriji, pokazuje godišnje izvješće koje je krajem prosinca objavila izraelska vojska koja rijetko komentira informacije o svojim operacijama kod svog susjeda. Židovska država nije tako komentirala ni preuzela odgovornost za napade u srijedu navečer.

Od početka rata u Siriji 2011. Izrael je izveo stotine zračnih napada, na meti kojih su bile vladine snage, iranske savezničke snage i borci libanonskog šijitskog pokreta Hezbollaha.

Židovska država se posebno ne može pomiriti s prisutnošću iranskih snaga na svome pragu jer Islamska Republika jedan od njezinih najljućih neprijatelja.

Zadnji zračni udari u Siriji koji se pripisuju Izraelu dogodili su se 30. prosinca, kada je na meti bio vojni položaj u blizini Damaska, pri čemu je ubijen sirijski vojnik a više osoba je ranjeno, navode Sana i SOHR.

Rat u Siriji koji je počeo 2011. grubim gušenjem prodemokratskih prosvjeda, postajao je s godinama sve zamršeniji, s većim brojem sila i stranih oružanih skupina. U njemu je izginulo više od 380.000 ljudi a milijuni su raseljeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!