18:25 / 11.05.2020.

Autor: Danko Družijanić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Situacija u Europi polako pod kontrolom, Kina strahuje od drugog vala

-

-

Foto: - / -

Pandemija se polako stavlja pod kontrolu, no u Kini strahuju od novog vala. Zaraza se opet širi i to u žarištu svjetske epidemije.
Diljem Europe ublažavaju se stroge epidemiološke mjere. Pandemija se polako stavlja pod kontrolu, no u Kini strahuju od novog vala. Zaraza se opet širi i to u žarištu svjetske epidemije.

Zemlja Europske unije u kojoj je umrlo najviše oboljelih u odnosu na broj stanovnika, Belgija, danas je otvorila trgovine. Jedan kupac, na 10 četvornih metara, unutra smije biti najviše pola sata. Ulazi po jedna odrasla osoba. I mora nositi masku.

Postupno se popuštaju mjere i u Francuskoj. U javnom prijevozu obvezne su maske, ako je putnik ne nosi, kazna je oko tisuću kuna. Jedan se čovjek pokušao ukrcati u metro bez maske. Službene osobe su neumoljive, mora van.

- Nošenje maski je obvezno, jedan je putnik nije imao pa smo ga morali zamoliti da je nabavi i tako poštuje pravila javnog prijevoza, ističe Bruno Angerville, službenik pariškog metroa.

I Španjolska je dugo bila u potpunoj blokadi. Većina regija ušla je u drugu fazu popuštanja mjera. Neke samo djelomično, a Madrid jedini ostaje u 100-postotnom režimu. Nakon gotovo puna dva mjeseca, ova majka i kći u katalonskoj Tarragoni  sjele su na terasu kafića i naručile piće, iako nikog drugog nema za stolovima.

No, u Kosovu porast broja oboljelih nakon više dana s vrlo malim brojem slučajeva zaraze. Dva dana nakon ublažavanja mjera -14 novooboljelih.

- Mjere su ublažene pa bi svi trebali biti odgovorniji. Univerzalna je vrijednost čuvanja života iznad svih zabrana kretanja. Ove mjere čine se nepravednima samo onima koji ne vide dalje od svojeg interesa. Sve je usmjereno na očuvanje ljudskih života, objašnjava dr. Murat Mehmeti, epidemiolog, Priština.

U Kini se zaraza među populacijom ponovno širi, najviše u provinciji koja je žarište svjetske pandemije.

- 17 je novih slučajeva. Od toga 10 domaćih, a po provincijama: 5 u Hubeiju, 3 u Jilinu, i po 1 u provincijama Liaoning i Heilongjiang. 7 je uvezenih slučajeva iz prekomorskih zemalja, kaže Mi Feng, kinesko Povjerenstva za zdravstvo.

Ipak, nastavlja se normalizacija života. U Šangaju je otvoren Disneyland, zabavni park ograničuje broj posjetitelja i svi moraju imati aplikaciju koja prati kontakte i, naravno, maske. Turizam je grana jako pogođena pandemijom, no u Kini još ne otvaraju ni kafiće, ni kina ni druge slične, zatvorene objekte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!