18:45 / 26.01.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Sjećanja iz Auschwitza još su živa

-

-

Foto: - / -

Bivši zatvorenici, koji su preživjeli strahote Auschwitza, ponovno su prošli kroz njegova vrata. Prošlo je 75 godina otkako su oslobođeni, no sjećanja su još itekako živa.
Bivši zatvorenici, koji su preživjeli strahote Auschwitza, ponovno su prošli kroz njegova vrata sa zloglasnim natpisom "Arbeit macht frei." 75 godina prošlo je otkako su oslobođeni, no sjećanja su još itekako živa.

Kad je prvi put došla u logor smrti, Tova Friedman je imala samo 5 godina.

- Djecu su najčešće ubijali odmah nakon dolaska. Imala sam sreće što sam preživjela. Sjećam se kad su drugu djecu vodili u plinske komore i krematorije, rekla je Friedman.

Vera Kriegel Grossman i njezina sestra bile su žrtve zloglasnih eksperimenata doktora Josepha Mengelea, poznatog i kao "anđeo smrti".

- Tijekom dva tjedna Mengele i njegovi suradnici su dolazili i davali nam injekcije u leđa i kralježnicu. Imale smo strašne simptome - povraćanje i visoku temperaturu, a bilo je i iznimno bolno. Ali bilo je zabranjeno plakati, govori Vera.

Koncentracijski logor Auschwitz postao je simbolom holokausta. Ovdje je tijekom Drugoga svjetskog rata život izgubilo gotovo milijun Židova. Njih 865.000 ubijeno je odmah nakon dolaska u logor u plinskim komorama.

Smrti u oči gledala je i tada šesnaestogodišnja Yvonne Engelman. Nakon dolaska u kamp odvojili su je od roditelja, koje više nikada nije vidjela.

- Natjerali su nas da se skinemo i gole nas odveli u plinsku komoru. Prostorija je imala tuševe, ali umjesto vode, puštao se plin. Bili smo zaključani ondje cijelu noć, ali ostali su bez plina, tako da su nas ujutro izveli van, rekla je.

Sredinom 1944. dolazak savezničkih snaga postao je izvjestan pa su nacisti počeli sustavno uništavati dokaze strahota počinjenih u logoru.

- Himmler je izdao naredbu da ni jedan zatvorenik ne smije pasti u neprijateljske ruke i počeli su ubijati sve redom, rekao je bivši zatvorenik Auschwitza Jozef Paczynski.

Prekinuli su ih vojnici Crvene armije koji su početkom 1945. došli do obližnjeg Krakova. Nacisti su tada iz Auschwitza prebacili 56.000 zatvorenika, a ostavili su samo slabe i bolesne. Oslobodilačke snage u logoru je dočekalo oko 7000 preživjelih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!