20:05 / 09.11.2021.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Sjećanja na žrtve Kristalne noći

Frank-Walter Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier

Foto: POOL / Reuters

Međunarodni je dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Komemoracija u znak sjećanja na žrtve Kristalne noći održana je u službenoj rezidenciji njemačkoga predsjednika u Berlinu. 


U Njemačkoj i Austriji 9. studenog 1938. počeo je val ubojstava i progona Židova, pljačkanja i uništavanja njihove imovine. Kristalna noć smatra se simboličnim početkom holokausta.

- Znali smo da je to početak nečega mnogo goreg što dolazi, rekla je Margot Friedlaender koja je preživjela holokaust.

- Godina 1938. potiče nas na budnost i građansku hrabrost, potiče nas da se usprotivimo antisemitizmu, nesnošljivosti i govoru mržnje, gdje god se danas pojave. Sjećanje na šou ničim se ne može relativizirati i našoj odgovornosti nema kraja, rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

video thumb

U Beču otkriven spomenik žrtvama holokausta

U Beču je u utorak, na dan kada se obilježava početak otvorenog progona Židova u tzv. Trećem Reichu, otkriven spomenik s upisanim imenima 64.440 austrijskih Židova koji su izgubili život u holokaustu.

- Mi moramo i dalje biti oprezni. I podizati glas na svaku nepravdu. Antisemitizam nacionalsocijalista nije pao s neba, on je i prije toga bio prisutan u austrijskom društvu", poručio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen preko Twittera.

Danas, na 83. godišnjicu noći kada je na području tzv. Trećeg Reicha paljenjem sinagoga i židovskih trgovina počeo organizirani pogrom Židova, građani Austrije moraju biti svjesni svoje odgovornosti, rekao je.

- Odgovornost ponajprije znači da se odlučno i otvoreno odupremo svakom obliku mržnje, rasizma i antisemitizma", poručio je Van der Bellen.

Prije toga je kancelarski ured pozdravio dovršetak spomenika za čiju gradnju se godinama zalagao preživjeli holokausta Kurt Yakov Tutter.

- Zidom s upisanim imenima žrtava holokausta Austrija postavlja vidljiv znak koji ukazuje na njezinu odgovornost, priopćila je ministrica u kancelarskom uredu Karoline Edstadler.

U 160 granitnih ploča urezano je 64.440 u parku blizu Bečkog sveučilišta.

Predsjednik desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Herbert Kickl pozvao je na borbu protiv antisemitizma, ali istodobno osudio i politiku razdora koju, prema njegovim riječima, aktualna vlada unosi među Austrijance svojim mjerama protiv pandemije koronavirusa.

Protekle noći politički aktivisti diljem Beča oblijepili su znakove s nazivima ulica koje nose imena osoba koje su bile aktivni članovi nacionalsocijalističkog režima.

Zid s imenima pobijenih Židova drugi je službeni spomenik žrtvama holokausta u Beču nakon memorijala na Judenplatzu (Židovski trg) u središtu austrijske prijestolnice koji je inauguriran 2000. godine.  

Obilježena 83. godišnjica od Kristalne noći

Na skupu sjećanja 83. godišnjice od Kristalne noći predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus rekao je u utorak kako nismo iz povijesti ništa naučili te da je antisemitizam u užasnom porastu, kao i da postoji iseljavanje Židova.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus istaknuo je kako Kristalnu noć smatra jednim od najcrnijih dana u ljudskoj povijesti.

- Tada je počeo zapravo Holokaust i progon Židova u čitavoj Europi. Nije bilo samo po Njemačkoj, to se proširilo po čitavoj Europi, kao što znamo i ovdje je bila NDH koja je imala rasne zakone s gotovo istim proganjanjem istih ljudi, a to su bili Romi, Židovi i Srbi u NDH te svi oni koji su bili neprijatelji po političkom uvjerenju, rekao je novinarima Kraus.

Ustvrdio je kako nažalost iz povijesti ništa nismo naučili te da je danas antisemitizam u Europi u užasnom porastu, kao i da opet postoji iseljavanje Židova.

- Židovske objekte, sinagoge, općine po Europi, čuva policija, moglo bi se reći naoružana do zubi. Posljedica je to svega ovoga što se ovdje događa, posljedica je to ovoga što se radi kod nas, revizija povijesti, posljedica je to općeg nezadovoljstva i dozvoljavanja svakome da radi i govori što hoće. Demokracija i anarhija nisu iste, dok će postojati revizija povijesti, dok će se dozvoljavati da se recimo kod nas ustaška znamenja kao takva mogu postojati i s njima se manipulirati, onda će postojati i situacija koja je, i poticati na taj način antisemitizam", naglasio je Kraus.

Dodao je kako je prije pet godina upozorio da se boji da polako klizimo u razdoblje prije Drugog svjetskog rata.

Skup sjećanja organizirala je Antifašistička liga na Trgu žrtava fašizma, a njen predsjednik Zoran Pusić kazao je kako godišnjicu Kristalne noći obilježavaju zbog sjećanja na taj strašan događaj i spomen na žrtve.

- Ali prije svega zbog razloga koji su do tih žrtava doveli. Zbog toga što to postoji potencijalno, nažalost, u svakom društvu, i samo se u određenim izvanrednim i neugodnim okolnostima može realizirati. U današnjim vijestima možete pročitati da su u Europi neke europske organizacije ustanovile da je antisemitizam porastao u vezi sa osjećajem ugroženosti ljudi od Covida. Jer je to naprosto u psihi jednog dijela ljudi, da vlastitu nesigurnost, da vlastiti strah projiciraju na konkretnu individuu ili konkretnu grupu, kazao je Pusić dodavši da se to dogodilo u nacističkoj Njemačkoj, ali i da se danas može ponovno dogoditi.

Naglasio je da se svake godine nalaze na mjestu Trga žrtava fašizma jer smatraju da, iako je Hrvatska u EU i vlada demokracija, još uvijek postoji opasnost da se ti početni koraci mogu ponovno pojaviti, a posebice u ovim izvanrednim okolnostima.

Na događaju su još bili predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, saborska zastupnica Rada Borić te predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!