Prosvjednici u Washingtonu i diljem SAD-a traže promjene zakona o oružju

19:35 / 11.06.2022.

Autor: Branka Slavica/Alenka Marina/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Prosvjed protiv nasilja vatrenim oružjem u Washingtonu

Prosvjed protiv nasilja vatrenim oružjem u Washingtonu

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

U Washingtonu se, prema procjeni organizatora, oko 50.000 ljudi okupilo na "Maršu za naše živote". Prosvjeduje se u još 450 gradova. Mladi, i drugi traže akciju od političara - odmah. Kažu, ne može se više čekati. "Dobrodošli u revoluciju!" "Promjene zakona, odmah!", neki su od transparenata. Prosvjednici traže promjene zakona o oružju u svim saveznim državama. Političarima poručuju da neće glasovati za njih u studenom, ne bude li izmjena zakona.

Unatoč tragedijama i 250 pucnjava u SAD-u samo u ovoj godini u Kongresu nema političke volje za zabranu jurišnog poluatomatskog oružja za civile. Republikanci ne žele niti pomaknuti donju granicu, s 18 na 21 godinu, za kupnju takvog oružja. Ipak postoji mali progres, kaže novinarka HTV-a Branka Slavica i dodaje da skupina demokrata i republikanaca pregovara o jednom malom paketu mjera koji se odnosi na provjeru kupaca oružja, bolju sigurnost u školama, federalno financiranje sustava mentalnog zdravlja. Senatori koji o tome pregovaraju napustili su Washington bez dogovora, ali, kaže Slavica, nada postoji.

Ovo je drugi "Marš za naše živote". Prvi je održan 2018. godine, kada se nakon masovne pucnjave u srednjoj školi na Floridi okupilo oko 200.000 ljudi. U toj pucnjavi ubijeno je 14 učenika i troje učitelja. Nakon prosvjeda 2018. na Floridi donesene su neke zakonske promjene, a sada se traži da se promjene uvedu u svim američkim saveznim državama. 

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca želi promjene zakona o oružju kojima bi se tražila stroža provjera kupaca, ali je istodobno 19 milijuna Amerikanaca lani kupilo oružje, istaknula je Branka Slavica. 

Organizatorica prosvjeda Zoe Weissman podsjetila je da su se i prije četiri godine na "Maršu za naše živote" na Parklandu okupile tisuće ljudi.

- Sada, četiri godine poslije, opet se moramo okupljati i boriti se za osnovno pravo na sigurnost, pravo da idemo u školu, u gradski park, u kupnju ili na posao, na koncert ili kući, a da pritom ne budemo ustrijeljeni. Pred vama su danas preživjeli i aktivisti, zajedno zahtijevamo promjene, izjavila je Weissman.

- Gubitak naših voljenih boli nas svaki dan, a nema veće boli nego kad majka izgubi dijete. Zato morate upotrijebiti svoju snagu i nastaviti se boriti. Mi smo majke i borit ćemo se za pravdu, kazala je Romania Dukes, majka žrtve pucnjave na Floridi. 

video thumb

Sjedinjene Američke Države doslovno ′plivaju′ u osobnom oružju. Stoga i ne iznenađuje rast stope nasilja, ubojstava, ali i samoubojstava. Njegova prevelika količina i laka dostupnost na tržištu itekako je ostavila traga na društvu. SAD je jedina zemlja na svijetu u kojoj je oružja koje posjeduju civili - više nego stanovnika. Na 100 Amerikanaca - 120 komada. Trećina je stanovnika naoružana. Gotovo polovina dostupnog civilnog oružja u svijetu - u rukama je Amerikanaca.

Obitelj Rubio 24. svibnja bila je presretna. Njihova kći primila je pohvalu za odlične ocijene. Bio je to posljednji dan nastave.

- Fotografirali smo se. Posljednji put snimljena je oko 10:54. Obećali smo joj da ćemo navečer proslaviti njezin odličan uspjeh uz sladoled. Još je vidim kako hoda s nama prema izlazu, sjeća se Kimberly Rubio, majka ubijene učenice iz Ubaldea. Desetogodišnja Lexi Rubio ubijena je nekoliko minuta poslije u učionici zajedno s još 18 svojih razrednih kolega i dvije učiteljice. Ubojica je tek napunio 18 godina. 

- Tražimo zabranu jurišnih pušaka i spremnika velikog kapaciteta. Razumijemo da je nekim ljudima koji financiraju političke kampanje, važnije oružje od djece, govori Kimberly Rubio. 

Tjedan prije još jedan 18-godišnjak u Buffalu nasumice je pucao na kupce u trgovačkom centru. Jurišnu pušku darovali su mu roditelji kad mu je bilo samo 16 godina. 

- Moj sin, Zair, ima rupu s desne strane vrata, dvije na leđima i još jednu na lijevoj nozi. Dok mu čistim rane, osjećam komadiće metka u leđima, rekla je Zaneta Everhart, majka djevojke ranjene u pucnjavi u Buffalu. 

Svi Amerikanci tako ne misle. Ova žena izgubila je sina u pucnjavi, no protivi se svakoj zabrani oružja.

- Naši lobisti za kontrolu oružja i političari tvrde da će njihova politika spasiti živote i smanjiti nasilje. Pa, ta politika nije spasila mojeg sina. (U našoj udruzi) vjerujemo da je obrazovanje ključ sigurnosti, a ne neučinkovito zakonodavstvo, govori Lucretia Hughes, majka sina koji je poginuo u pucnjavi. 

Rasprava pred Odborom za nadzor i reformu Predstavničkog doma traje već danima, no jedino što je zastupnicima zajedničko jest osjećaj šoka i straha zbog masovnih pucnjava, i ništa više.

- Stranke zastupaju interese svojih birača, ali ne i interes nacije u cjelini. To je jaz koji je ugrađen u američku politiku i gotovo ga je nemoguće riješiti, naglašava Joseph Williams, politički komentator.

U nedostatku konkretne akcije u Kongresu, sve više saveznih država donosi svoje zakone o oružju. New York tako podiže dobnu granicu za njegovo posjedovanje s 18 na 21 godinu. U Ohiju i Floridi dopušteno je nastavnicima nošenje oružja na nastavi, a Teksas planira bolje naoružavanje školskog osiguranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!