08:00 / 01.04.2018.

Autor: I.B./Hina

Sjedinjene Države blokirale deklaraciju UN-a o nasilju u pojasu Gaze

-

-

Foto: - / -

Deklaracijom se poziva na suzdržanost u Gazi i traži istraga sukoba s izraelskom vojskom u kojemu je poginulo 16 Palestinaca.
Sjedinjene Države blokirale su danas nacrt deklaracije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na suzdržanost u Gazi i traži istraga sukoba s izraelskom vojskom u kojemu je poginulo 16 Palestinaca, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je "neovisnu i transparentnu istragu" o sukobima koji su izbili jučer kada su deseci tisuća stanovnika Gaze prosvjedovali u blizini granice koja dijeli pojas Gaze od Izraela.

Nacrt deklaracije predložio je Kuvajt, uime arapskih zemalja članica Vijeća sigurnosti. U predloženom tekstu poziva se na "neovisnu i transparentnu istragu" nasilja i izražava "duboka zabrinutost zbog situacije na granici" između pojasa Gaze i Izraela.

Danas su Sjedinjene Države izrazile primjedbe na taj tekst, najavivši da ga neće podržati, rekao je za AFP diplomat iz Vijeća sigurnosti. Kako prenosi AFP, američko izaslanstvo u UN-u nije željelo komentirati te tvrdnje.

U nacrtu deklaracije traži se i pravo na miran prosvjed Palestinaca te se izražava žaljenje članova Vijeća zbog gubitka nedužnih palestinskih života.
Sve se strane poziva na suzdržanost i sprječavanje eskalacije nasilja, naglašavajući nužnost promicanja mira između Izraela i Palestinaca na temelju rješenja dviju država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!