21:02 / 21.07.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Sjedinjene Države odbacuju bilo kakvu soluciju o dvije države za Cipar

Stari dio Nikozije, grada podijeljenog na grčki i turski dio

Stari dio Nikozije, grada podijeljenog na grčki i turski dio

Foto: Evgeni Fabisuk / Shutterstock

Sjedinjene Države odbacuju bilo kakvo rješenje za Cipar koje bi uključivalo dvije države, što je ovih dana predložio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kazala je treća osoba američke diplomacije Victoria Nuland.

Upitana tijekom parlamentarnog saslušanja o tome odbacuje li američka administracija takvu opciju, Victoria Nuland je rekla: "Da, apsolutno".

- Mišljenja smo da samo proces koji bi vodili Ciprani, obje zone i obje zajednice, može donijeti mir i stabilnost na Cipru, rekla je američka podtajnica za politička pitanja.

Tijekom posjeta u utorak sjevernom, turskom dijelu Cipra turski predsjednik Erdogan rekao je da "nikakav napredak u pregovorima se ne može napraviti ako se ne prihvati da postoje dva naroda i dvije države" na otoku.

Otok je podijeljen između Republike Cipar, članice Europske unije, koja ima vlast na južnom dijelu otoka, i samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar, proglašene 1983., koju jedino priznaje Turska.

Turski predsjednik je također proglasio nastavak ponovnog otvaranja Varoše, fantomskog grada simbola podjela na ovom mediteranskom otoku.

Pregovori o sudbini otoka u zastoju su od 2017. U travnju je pokušaj ponovnog pokretanja razgovora u organizaciji UN-a, koji nadgleda tampon zonu između dva dijela otoka, završio neuspjehom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!