Sjedinjene Države premašile broj od 700.000 umrlih od COVIDA-19

02.10.2021.

08:34

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

New York

New York

Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Sjedinjene Države premašile su broj od 700.000 ljudi koji su umrli od posljedica covida-19 od početka pandemije, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins od petka, što je ekvivalent broju stanovnika glavnog grada Washingtona.

Taj crni broj podsjeća da stotine Amerikanaca i dalje svakodnevno umiru od koronavirusa, unatoč kampanji cijepljenja, piše agencija France presse.

SAD je po službenim brojevima najteže pogođena zemlja u svijetu po broju umrlih od koronavirusa, ispred Brazila i Indije. SAD ima i najviše zaraženih u svijetu. Necijepljene osobe i dalje su najjače na udaru bolesti. Takvih u SAD-u i dalje ima puno: kampanja cijepljena koja je počela u prosincu - i koja je dosegla vrhunac u travnju s ponekad i četiri milijuna cijepljenih dnevno - jako je usporila.

Nešto više od 64 posto američkog stanovništva, odnosno 215 milijuna ljudi, primilo je barem jednu dozu od tri cjepiva koja su odobrena u SAD-u.

Nošenje maske i cijepljenje vruća su politička pitanja koja dijele Amerikance. Neki republikanski guverneri, kao oni u Teksasu i na Floridi, čak su željeli uvesti zabranu obveze nošenja maski u svojim državama, u ime individualnih sloboda.

 New York, Kalifornija, Rhode Island, Connecticut samo su neke američke savezne države u kojima zaposleni u zdravstvenim ustanovama moraju biti cijepljeni. Neki se protive tomu.

- Od danas smo svi suspendirani i zato smo odlučili progovoriti. Moramo se cijepiti do kraja mjeseca ili ćemo dobiti otkaz, rekla je Heather Garza, medicinska sestra.

- Najprije sam bio ljutit, osjetio sam da je nestala lojalnost. Izgubila se. Nakon svega što sam učinio tijekom pandemije kao medicinski tehničar, jednostavno se osjećam izdanim, rekao je Ryan Patascio, medicinski tehničar.

Dio ustanova dopušta iznimke zbog zdravstvenih ili vjerskih razloga, no te će se osobe morati testirati na COVID-19..

Guverner Kalifornije objavio je da će se svi učenici koji žele pohađati nastavu bilo u javnim ili privatnim školama morati cijepiti. Ta se odluka odnosi na šest milijuna učenika u Kaliforniji, najnaseljenijoj državi zemlje.


Obveza cijepljenja će stupiti na snagu tek sljedeće godine, prema dobnim skupinama za koje će američka agencija za lijekove, FDA, u potpunosti odobriti cjepivo. Ono je odobreno za starije od 16 godina, ali za sada za one između 12 i 15 godina samo u hitnom postupku u vezi pandemije. Za djecu mlađu od 12 još nije odobreno.

Bez cijepljenja neće biti moguće fizički doći na nastavu. Necijepljeni učenici će moći pratiti nastavu putem interneta, upisati se na posebne programe ili se školovati kod kuće. Čim na snagu stupi odveza cijepljenja za učenike, obvezno će se cijepiti i svi nastavnici i osoblje obrazovne ustanove, predviđa ta kalifornijska uredba. 

video thumb

Protivnici zaključavanja u Melbourneu ponovno su se sukobili s policijom. I dok oni prosvjeduju, u toj australskoj državi raste broj novih slučajeva zaraze. Najveći je od početka pandemije.

- Jučer je zabilježeno 1488 novozaraženih, kod svih je riječ o lokalnoj transmisiji. Ukupno imamo 11 591 aktivni slučaj. Nažalost, prijavljeno je i dvoje preminulih, rekao je Tim Pallas, ministar u vladi savezne države Victorije.

Novi Zeland - zemlja koja je bila pozitivan primjer u borbi protiv COVID-a i u kojoj zbog strogih mjera i izoliranog zemljopisnog položaja mjesecima nije bilo novozaraženih, gotovo dva mjeseca živi pod strogim ograničenjima. U Aucklandu su građani izašli na ulice negodujući zbog zaključavanja.

- Kao i mnogi Novozelanđani, jednostavno osjećam da se otišlo predaleko s restriktivnim mjerama. Očito je ovo prijelomni trenutak kad je riječ o našim poslovima, sredstvima za život, tvrtkama, ali i mentalnom zdravlju, rekao je Brian Tamaki, vođa prosvjeda.

Novozelandska vlada odlučit će u ponedjeljak o ukidanju mjera u dijelu zemlje gdje nisu registrirani oboljeli od covida.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!