08:56 / 09.04.2021.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/B.A./HRT

Neredi u Belfastu: Među privedenima i djeca, ozlijeđeno više od 50 policajaca

Neredi u Belfastu

Neredi u Belfastu

Foto: Jason Cairnduff / REUTERS

U Sjevernoj Irskoj nemiri prvi put nakon potpisivanja mirovnog sporazuma potkraj 90-ih. Potaknuli su ih Brexit i sprovod jednog od bivših čelnika nekadašnje IRA-e.

Prvi put nakon šest godina na ulicama Belfasta policija je vodenim topovima rastjeravala unioniste i republikance te pokušavala zaustaviti sukobe i palež. Među privedenima ima i djeca od 13, 14 godina. Samo u ovom tjednu ozlijeđeno je više od 50 policajaca. 

- Vrlo je teško nadzirati djecu kad vide što drugi rade, priključe im se, komentira jedan građanin, koji kaže da to potiču lojalistički političari:

- Glasovali su za Brexit, a on ne funkcionira. Trebat će mjeseci da se popravi nanesena šteta.

video thumb

Povod za nasilje navodno je nezadovoljstvo dijela protestanata odlukom policije da neće kazniti političare katoličke republikanske stranke Sinn Fein koji se nisu pridržavali epidemioloških mjera na pogrebu bivšeg obavještajnog šefa Irske republikanske armije Bobbyja Storeya. Probritanski protestanti nezadovoljni su i statusom Sjeverne Irske nakon Brexita. Protive se provjerama i carinama za određene vrste robe koja se prevozi iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku, dakle jednu zemlju. Političari su obećavali i da tvrde granice neće biti.

- Mladi zapravo ne razumiju detalje o granici na Irskom moru i slično. Govori im se, a i u medijima vide da republikanski Sinn Fein pobjeđuje. Napadnut je naš probritanski identitet. Kažu im da mogu pomoći tako da izađu i bace bombe, udaraju ljude palicama, a mladi su i više nego spremni to učiniti, kaže Joel, probritanski lojalist.

I dok vladajuće nacionalističke i unionističke stranke optužuju jedni druge za sukobe, sa svih strana pozivi na mir.

- Zabrinuti smo zbog nasilja u Sjevernoj Irskoj i pridružujemo se britanskim, irskim i sjevernoirskim čelnicima u njihovim pozivima na smirenost, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Okrutni prizori ponovno podsjećaju na krvave dane sektaškog nasilja i političkih sukoba koji su odnijeli više od 3600 života. Završili su prije 23 godine tzv. sporazumom na Veliki petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!