Sjeverna Irska obilježila 25. obljetnicu bombaškog napada u Omaghu

13.08.2023.

23:50

Autor: P.F./Hina/HRT

Memorijalno područje za žrtve bombaškog napada u Omaghu

Memorijalno područje za žrtve bombaškog napada u Omaghu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Obitelji žrtava, preživjeli i politički dužnosnici okupili su se kako bi obilježili 25 godina od bombaškog napada u Omaghu, najkrvavijeg u sjevernoirskom sukobu, dok vlada sigurnosna i politička napetost u britanskoj pokrajini.

Dana 15. kolovoza 1998. autobomba koju su postavili republikanski disidenti eksplodirala je u središtu grada Omagha prepunom ljudi, ubivši 29 osoba i ranivši 220. Napad se dogodio četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora na Veliki petak koji je trebao prekinuti tridesetogodišnje nasilje između unionista (mahom protestanata) i republikanaca (većinom katolika) u Sjevernoj Irskoj, gdje je sukob odnio više od 3.000 života.

Skupine žrtava organizirale su komemoraciju u povodu obljetnice napada. Privatna svečanost bit će organizirana za obitelji u utorak 15. kolovoza.

Napad koji je Prava IRA, disidentska skupina koja se protivila miru, izvela tijekom primirja IRA-e (Irske republikanske vojske) omogućio je da velik dio javnosti prihvati mirovni ugovor.

Među žrtvama su bili i katolici i protestanti, trudnica, velik broj mladih, među kojima dva španjolska turista. Četvrt stoljeća poslije, nakon višegodišnje pravne bitke i istrage, za napad nitko nije osuđen.

Na komemoraciji u Omaghu sudjelovali su Jonathan Caine, britanski ministar u ministarstvu za Sjevernu Irsku i Peter Burke, irski ministar obrane.

Obljetnica se obilježava u vrijeme kada su političke ustanove proistekle iz mirovnog ugovora u blokadi već godinu i pol dana jer glavna unionistička stranka (DUP) odbija sudjelovati u vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!