08:15 / 19.09.2018.

Autor: HRT

Sjeverna Koreja - aktivnosti za denuklearizaciju poluotoka

-

-

Foto: - / -

Sjeverna Koreja pristala je poduzeti dodatne korake prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka u želji da ponovno pokrene pregovore sa SAD-om, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.
Sjeverna Koreja pristala je poduzeti dodatne korake prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka u želji da ponovno pokrene pregovore sa SAD-om, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Sjeverna Koreja pristala je trajno zatvoriti svoje ključne raketne objekte u nazočnosti stranih stručnjaka te je spremna učiniti isto i s glavnim nuklearnim kompleksom ako SAD pristane na recipročno djelovanje, priopćio je predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, koji je u utorak stigao u Pjongjang kako bi raspravljao o denuklearizaciji i službenom završetku Korejskog rata.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka na vrhu i potpisivanja sporazuma, Moon i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavili su kako su se složili da Korejski poluotok pretvore u "zemlju mira bez nuklearnog oružja i nuklearnih prijetnji".

Kim je rekao da će sporazum koji su potpisali "omogućiti višu razinu za unaprjeđenje odnosa dviju država i približiti doba mira i blagostanja". Također je najavio da će posjetiti Seul u bliskoj budućnosti, što će biti prvi posjet sjevernokorejskog vođe glavnom gradu Južne Koreje.

U sporazumu je Sjeverna Koreja pristala poduzeti dodatne korake prema denuklearizaciji slijedeći odgovarajuće korake SAD-a kojima bi se nagradio osiromašeni Sjever, navodi Yonhap. Sjever je izrazio spremnost da nastavi poduzimati dodatne korake, kao što je trajno zatvaranje nuklearnog postrojenja Yongbyon, ako SAD poduzme odgovarajuće mjere u duhu zajedničke izjave Sjeverne Koreje i SAD-a od 12. lipnja, stoji u sporazumu.

Sastanak u Pjongjangu treći je susret Moona i Kima, a smatra se testom za mogući budući susret koji je sjevernokorejski čelnik predložio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Washington želi konkretne poteze prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje prije nego što pristane na ključni cilj Pjongjanga - proglašavanje službenog kraja Korejskog rata koji se vodio od 1950. do 1953. te je zaustavljen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!