16:31 / 12.05.2018.

Autor: M.M./D.P./Hina

Sjeverna Koreja će zatvoriti nuklearni poligon uoči sastanka Trump-Kim

-

-

Foto: - / -

SAD je spreman pomoći sjevernokorejskom gospodarstvu i pružiti jamstva Kim Jong-unu ako Pjongjang donese mjere za brzu i potpunu denuklearizaciju, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.
Sjeverna Koreja priprema demontažu poligona za nuklearne pokuse, a na svečanost zatvaranja između 23. i 25. svibnja pozvat će strane novinare, objavila je državna agencija KCNA.

Prilikom povijesnog međukorejskog summita 27. travnja, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un najavio je Seulu da će u svibnju zatvoriti svoj jedini poznati podzemni poligon za nuklearne pokuse Punggye-ri, blizu granice s Kinom.

Ondje je Pjongjang izvodio svoje nuklearne testove, posljednji put u rujnu 2017. Do zatvaranja poligona trebalo bi doći tri tjedna prije susreta Kima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru.

Poligon je ukopan duboko ispod granitne planine visoke 2000 metara u Sjevernom Hamqyongu, pokrajini na sjeveroistoku zemlje koja graniči s Kinom. Njegovo postojanje postalo je poznato u listopadu 2006. kada je izveden prvi sjevernokorejski nuklearni test, u vrijeme Kim Jonh-ila, oca današnjeg predsjednika.

Neki stručnjaci drže da je riječ o ustupku koji Pjongjangu služi kao krinka, jer kažu da je poligon već neupotrebljiv zbog sindroma umorne planine.

Kineski seizmolozi rekli su u travnju da je posljednji pokus izazvao urušavanje stijena unutar planine. Rastavljanje Punggye-ria uključivat će zatrpavanje tunela s pomoću eksploziva te rušenje zgrada u kojima su se provodila istraživanja, promatračkih platformi i stražarnica. Na taj će događaj biti pozvani novinari iz Južne Koreje, Kine, SAD-a, Velike Britanije i Rusije.

SAD spreman pomoći Sjevernoj Koreji ako prihvati "brzu" denuklearizaciju

Sjedinjene Države objavile su prije da su spremne pomoći sjevernokorejskom gospodarstvu i pružiti jamstva Kim Jong-unu ako Pjongjang donese odvažne mjere za brzu i potpunu denuklearizaciju, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Američki državni tajnik i njegova južnokorejska kolegica Kang Kyung-wha u Washingtonu su opetovali svoj zahtjev za potpunu i nepovratnu denuklearizaciju (Korejskog poluotoka) koja će biti podložna provjeri. Mislim da postoji puna suglasnost o tome što je krajnji cilj, istaknuo je Pompeo koji se ovih dana vratio iz Sjeverne Koreje gdje se sastao sa sjevernokorejskim čelnikom kako bi pripremio njegov summit s Trumpom 12. lipnja.

Južnokorejska ministrica vanjskih poslova je pak izjavila da nipošto ne treba početi s ukidanjem oštrih sankcija Sjevernoj Koreji prije nego što ona donese konkretnije, vidljive i nužne mjere za zatvaranje nuklearnog programa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!