13:27 / 12.11.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Sjeverna Koreja ima neprijavljene nuklearne baze?

-

-

Foto: - / -

Stručnjak Joseph Bermudez rekao je da je unatoč pregovorima uočeno da se popravlja infrastruktura i održavaju neka od navedenih mjesta.
Američki stručnjaci smatraju da je u Sjevernoj Koreji identificirano najmanje 13 od procijenjenih 20 neprijavljenih operativnih baza za projektile, naglašavajući kako je to izazov za američke pregovarače koji se nadaju uvjeriti Pjongjang u to da odustane od nuklearnog oružja i projektila dugog dometa.

U izvješćima koje je objavio Centar za strateške i međunarodne studije iz Washingtona, stručnjak Joseph Bermudez rekao je da je unatoč pregovorima uočeno da se popravlja infrastruktura i održavaju neka od navedenih mjesta.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump obećali su surađivati na denuklearizaciji na njihovu prijelomnom sastanku u lipnju u Signapuru, no dogovori nisu bili precizni i u pregovorima je postignut mali napredak. Ubrzo nakon summita Trump je u tvitu napisao da "više nema nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje".

Sjeverna Koreja je objavila da je njihov nuklearni program "završen" i zaustavila je testiranje nuklearnih projektila prije ove godine, no američki i južnokorejski pregovarači sada moraju postići da Pjongjang objavi konkretnu veličinu i djelokrug programa oružja ili da obeća zaustaviti raspoređivanje postojećeg arsenala.

Sjeverna Koreja rekla je da je zatvorila nuklearnu bazu Punggye-ri te pogon za testiranje projektila u Sohaeu. Iznijeli su i mogućnost da se zatvore još neka mjesta i dopuste međunarodne inspekcije ako Washington poduzme "odgovarajuće mjere" od kojih do sada nije bilo znakova.

Prošli tjedan je Sjeverna Koreja otkazala sastanak s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u New Yorku i državni mediji rekli su da SAD i Južna Koreja održavanjem vojnih vježbi malog opsega krše nedavni sporazum kojemu je cilj ublažavanje napetosti na Korejskom poluotoku.

Mjesta identificirana u CSIS-ovu izvješću nalaze se u udaljenim, planinskim područjima Sjeverne Koreje i mogla bi biti korištena za čuvanje balističkih projektila različita dometa, a vjeruje se da bi oni najvećeg dometa bili sposobni pogoditi bilo koji cilj u SAD-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!