07:13 / 26.08.2020.

Autor: V.K./Hina

Sjeverna Koreja ima problema s kontrolom ulaska koronavirusa

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Foto: - / REUTERS

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un zatražio je da se poduzmu mjere kako bi se zaustavio koronavirus i spriječile žrtve i štete na usjevima koje bi mogao prouzročiti tajfun Bavi.
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un zatražio je da se poduzmu mjere kako bi se zaustavio koronavirus i spriječile žrtve i štete na usjevima koje bi mogao prouzročiti tajfun Bavi, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Politbiro Radničke stranke sastao se u proširenom sastavu u vrijeme pandemije koja pojačava pritisak na sjevernokorejsko gospodarstvo, teško pogođeno nedavnim zatvaranjem granica i poplavama.

Na sastanku su analizirani neki problemi u državnom kriznom režimu sprečavanja pandemije kontrolom ulaznih puteva zloćudnog virusa, objavila je u priopćenju državna agencija.

Sjeverna Koreja nije izvijestila ni o jednom potvrđenom slučaju zaraze novim koronavirusom, ali Kim je u srpnju kazao da "bi se moglo reći da je (virus) ušao" u zemlju i uveo je stroga ograničenja u gradu Kaesongu nakon što je jedan muškarac pokazao simptome Covida 19.

Muškarac je testiran a rezultati testa nisu nedvosmisleno potvrdili prisutnost koronavirusa, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Nakon tri tjedna ograničenja su ukinuta.

Na sastanku politbiroa razgovaralo se i o hitnim mjerama koje bi trebale spriječiti da tajfun Bavi prouzroči ljudske žrtve i štetu na usjevima. Bavi bi trebao stići u Sjevernu Koreju sljedećih dana, a zbog jakih kiša i poplava strahuje se za opskrbu hranom.

Radnička stranka najavila je za sljedeću godinu kongres na kojem bi trebala biti donesena odluka o novoj "petoljetki" budući da se kasni s ostvarenjem zacrtanog cilja o poboljšanju stanja u gospodarstvu i podizanju životnog standarda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!