Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete kao demonstraciju nuklearnog protunapada

24.02.2023.

07:11

Autor: Hina/HRT/R.S.

Nuklearni protunapad

Nuklearni protunapad

Foto: - / Reuters

Sjeverna Koreja testirala je četiri strateške krstareće rakete tijekom vježbe kojoj je bio cilj demonstrirati sposobnost te zemlje da izvede nuklearni protunapad protiv neprijateljskih snaga, izvijestili su državni mediji.

Na vježbi su s područja grada Kim Chaek u pokrajini Sjeverni Hamgyong ispaljene četiri rakete "Hwasal-2" prema moru uz istočnu obalu Korejskoga poluotoka, javila je državna agencija KCNA.

Vježba je pokazala da Demokratska Narodna Republika Koreja na svaki mogući način jača svoju sposobnost za nuklearni protunapad u borbi protiv neprijateljskih snaga, dodaje KCNA.

Ispaljivanje raketa nisu najavile ni Južna Koreja ni Japan, koji obično prvi otkrivaju i najavljuju takva lansiranja.

Južnokorejsko ministarstvo obrane priopćilo je da su lansiranje promatrali, ali da ima razlika između onoga što su oni i SAD detektirali i onoga što piše u sjevernokorejskom priopćenju, ne objašnjavajući pojedinosti.

Sjeverna Koreja ispalila je rakete dok su američki i južnokorejski dužnosnici sudjelovali u simulacijskoj vježbi fokusiranoj na mogućnost da Sjeverna Koreja upotrijebi nuklearno oružje.

U zasebnom priopćenju, ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje kritiziralo je Washington i njihove saveznike zbog sazivanja sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti zbog njihovih nedavnih testiranja raketa.

Sjeverna Koreja optužila je UN da nije pošten prema njihovim vojnim aktivnostima dok istodobno šuti o zajedničkim vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje.

Kwon Jong Gun zadužen u ministarstvu za SAD, ponovio je da će Sjeverna Koreja razmotriti poduzimanje snažnih protumjera nastavi li UN biti američko sredstvo za pritisak na Pyongyang.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!