Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu, slijedila osuda Južne Koreje

13.04.2023.

07:31

Autor: HRT/Hina/Reuters

Vijesti o Sjevernoj Koreji da ispaljuje balistički projektil srednjeg ili većeg dometa

Vijesti o Sjevernoj Koreji da ispaljuje balistički projektil srednjeg ili većeg dometa

Foto: Kim Hong-Ji / REUTERS

Sjeverna Koreja ispalila je danas nešto što bi mogao biti novi model balističke rakete, izazvavši paniku u sjevernom Japanu gdje je stanovnicima rečeno da odu u skloništa, premda se poslije pokazalo da nije bilo opasnosti. Projektil je letio oko 1000 kilometara, objavila je južnokorejska vojska, nazvavši lansiranje teškom provokacijom.

Maksimalna visina putanje projektila nije službeno objavljena, no južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je da se čini da je bila manja od 3000 km - što je mnogo niže u odnosu na neke sjevernokorejske testove prošle godine koji su premašili 6000 km.

Vojska Južne Koreje rekla je da je u stanju pripravnosti i kako blisko koordinira djelovanje sa svojim glavnim saveznikom, Sjedinjenim Državama, koje su "snažno osudile" ono što je Bijela kuća u priopćenju rekla da je testiranje balističkog projektila dugog dometa.

Južnokorejski vojni dužnosnik objavio je da je test očito uključivao novi sustav naoružanja prikazan na nedavnim sjevernokorejskim vojnim paradama. Vojska je analizirala putanju i domet projektila, a ministarstvo obrane izjavilo je da je to mogao biti projektil na kruto gorivo.

Sjeverna Koreja radi na razvoju više projektila na kruto gorivo, koji se lakše skladište i transportiraju, a mogu se lansirati gotovo bez upozorenja ili vremena za pripremu.

- Premda je Sjeverna Koreja prije testirala projektile kratkog dometa na kruto gorivo, dosad nije testirala projektile dugog dometa te vrste, rekao je Bruce Bennett, viši obrambeni analitičar u američkoj RAND Corporation.

Projektil je ispaljen iz blizine Pjongjanga, objavila je južnokorejska vojska, što znači da je mogao biti lansiran s međunarodne zračne luke u blizini glavnoga grada, s mjesta na kojemu su probno ispaljivani projektili 2017.

Lansiranje je slijedilo nekoliko dana nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozvao na jačanje odvraćanja od rata na "praktičniji i ofenzivniji" način kako bi se suprotstavilo onomu što je Sjeverna Koreja nazvala potezima agresije Sjedinjenih Država.

Premda su osudile posljednju u nizu sjevernokorejskih raketnih proba, Sjedinjene Države obnovile su svoju ponudu za otvaranje pregovora.

- Vrata se nisu zatvorila diplomaciji, ali Pjongjang mora odmah prestati sa svojim destabilizirajućim akcijama i umjesto toga izabrati diplomatski angažman, rekla je glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Sjeverna Koreja kritizirala je nedavne zajedničke vojne vježbe američkih i južnokorejskih snaga kao eskalaciju napetosti, pojačavši svoje testove oružja posljednjih mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!