Sjeverna Koreja: Kim zatražio jačanje pomorskih snaga

29.08.2023.

07:32

Autor: Hina/HRT/R.S.

Kim Jong Un

Kim Jong Un

Foto: KCNA / Reuters

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozvao je na jačanje pomorskih snaga njegove zemlje, optužujući Sjedinjene Države da su vode oko Korejskoga poluotoka pretvorile u "najnestabilnije vode, uz prijetnju nuklearnog rata", izvijestila je državna agencija KCNA.


U govoru koji je održao u povodu Dana mornarice, Kim je rekao da su "razbojnički vođe" Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje najavili zajedničke vojne vježbe, izvjestila je KCNA, očito govoreći o summitu održanom 18. kolovoza u Camp Davidu.

Čelnici SAD-a, Južne Koreje i Japana na tom su se sastanku dogovorili o produbljivanju vojne i gospodarske suradnje kako bi pokazali jedinstvo nasuprot sve većoj moći Kine i nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

- Zahvaljujući neopreznim potezima SAD-a i drugih neprijateljskih sila, vode Korejskoga poluotoka svedene su na mjesto najveće koncentracije oružja u svijetu, u najnestabilnije vode u kojima prijeti nuklearni rat, rekao je Kim.

Južna Koreja i SAD prošloga su tjedna počele ljetne vježbe kojima je cilj ojačati njihov zajednički odgovor na sjevernokorejsku prijetnju nuklearnim oružjem i raketama. Pyongyang je vježbe nazvao probom za rat.

Kim je rekao da Sjevernoj Koreji treba mornarica koja će sačuvati spremnost na rat, "trajnu spremnost na borbu" te je pozvao na "radikalnu" modernizaciju njezina naoružanja i opreme.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!