14:11 / 04.08.2018.

Autor: HRT

Sjeverna Koreja krši sankcije?

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Sjeverna Koreja nije zaustavila svoj nuklearni i raketni program i tako krši sankcije Ujedinjenih naroda, stoji u povjerljivom izvješću UN-a.
Sjeverna Koreja nije zaustavila svoj nuklearni i raketni program i tako krši sankcije Ujedinjenih naroda, stoji u povjerljivom izvješću UN-a. Iz Singapura, pak, gdje traje ministarski forum ASEAN-a, američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je međunarodnu zajednicu da nastavi diplomatski i ekonomski pritisak na Sjevernu Koreju dok ona ne odustane od svojeg nuklearnog programa.

Denukelarizacija Sjeverne Koreje, zajednička sigurnost, trgovinski odnosi - glavne su teme singapurskog skupa Saveza zemalja jugoistočne Azije. Amerika ustraje na tome da komunistički režim u Pjongjangu ukine svoj nuklearni program.

"Inzistirao sam na važnosti daljnjeg diplomatskog i ekonomskog pritiska na Sjevernu Koreju kako bi se postigla konačna denuklearizacija na koju se ona obvezala", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Šef američke diplomacije prstom upire u Rusiju. Prema povjerljivom izvješću UN-a, Rusija je nastavila poslovati sa Sjevernom Korejom.

"Očekujemo da se Rusi, a i sve druge zemlje, pridržavaju rezolucija Vijeća sigurnosti i provode sankcije određene Sjevernoj Koreji. Svako će njihovo kršenje Sjedinjene Države smatrati vrlo ozbiljnim", rekao je Pompeo.

Nakon desetljeća izolacije i napetosti Kim Jong-un obećao je u lipnju na sastanku s Donaldom Trumpom da će denuklearizirati Sjevernu Koreju. No izvješća s terena govore drukčije.

"Kina je uvijek vjerovala da je dogovor američkog i sjevernokorejskog čelnika iznimno važan. Takvi bi napori trebali dovesti do denuklearizacije na Korejskom poluotoku te uspostave mirovnog mehanizma", rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Ministri vanjskih poslova Kine, Singapura, Japana i Južne Koreje razgovarali su i o važnosti slobodne trgovine u sjeni rastućeg protekcionizma.

"Znamo da postoje kretanja protiv slobodne trgovine. Zato smatram da je vrlo važno razgovarati i djelovati kako bismo potaknuli naše gospodarske veze", rekao je singapurski ministar vanjskih poslova Vivian Balakrishnan.

Podsjetimo - odluka Donalda Trumpa o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija podignula je buru u svijetu i protumačena je kao početak globalnog trgovinskog rata. Kina je jučer objavila da je spremna uvesti nove carine na američku robu u vrijednosti od oko 60 milijardi dolara, po cijenu eskalacije trgovinskog sukoba dviju velesila.

Kakve će biti posljedice? Analitičari tvrde da u trgovinskom ratu nema pobjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!