Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil koji može dosegnuti teritorij SAD-a

19.02.2023.

08:22

Autor: Hina/HRT/R.S.

Interkontinentalni balistički projektil

Interkontinentalni balistički projektil

Foto: - / Reuters

Sjeverna Koreja jučer je iznenada testirala interkontinentalni balistički projektil Hwasong-15, objavila je danas tamošnja državna novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja lansirala je projektil koji je pao u more uz japansku zapadnu obalu uoči predstojećih vojnih vježbi Japana i Sjedinjenih Država.

- Nenajavljena vježba lansiranja dokaz je spremnosti razvoja nuklearnog protuoružja i odgovora napadačkim snagama, objavila je KCNA.

- To je i jamstvo i jasan dokaz kolika je naša snaga da odvratimo nuklearni napad.

Projektil je preletio 989 kilometara na visini od 5768 kilometara i do cilja mu je trebalo 66 minuta i 55 sekundi, objavila je KCNA.

Kim Yo Jong, sestra sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Una, objavila je odvojenu izjavu u kojoj je upozorila da će Sjeverna Koreja "snažno i nadmoćno" odgovoriti na bilo kakav neprijateljski čin. 

Južnokorejska vojska objavila je da je projektil letio oko 900 kilometara prema Japanskome moru te pao unutar isključivog gospodarskog pojasa Japana. Japanski ministar obrane rekao je da je raketa imala domet od 14 tisuća kilometara, što znači da je mogla dosegnuti teritorij SAD-a.

- Sjeverna Koreja još je jednom lansirala balistički projektil. Ovaj je, čini se, pao u japanski gospodarski pojas. To je još jedna provokacija i kršenje više rezolucija Ujedinjenih naroda. Pozivamo sve da osude ovo lansiranje i poduzmu odgovarajuće korake uključujući nametanje sankcija, rekao je Antony Blinken, američki državni tajnik.

- Ovo je nečuven čin i neviđena provokacija međunarodne zajednice. Ovo je potpuno neprihvatljivo. To je jasno kršenje rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti. Međunarodna zajednica mora biti ujedinjena i odlučno odgovoriti, rekao je Yoshimasa Hayashi, japanski ministar vanjskih poslova.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!