Sjeverna Koreja mobilizirala vojsku protiv COVID-a

17.05.2022.

07:08

Autor: Hina/HRT

Sjeverna Koreja mobilizirala je vojsku za distribuciju lijekova

Sjeverna Koreja mobilizirala je vojsku za distribuciju lijekova

Foto: KCNA / via REUTERS

Sjeverna Koreja mobilizirala je vojsku za distribuciju lijekova i rasporedila više od 10.000 zdravstvenih radnika za lociranje oboljelih u jeku borbe protiv vala koronavirusa, objavio je u utorak državni medij KCNA.

Izolirana zemlja prošli tjedan je prvi put priznala izbijanje epidemije COVID-a, čime je potaknula zabrinutost od velike krize zbog nedostatka cjepiva i odgovarajuće medicinske infrastrukture.


Državni krizni stožer za prevenciju epidemija izvijestio je o još 269.510 osoba sa simptomima groznice, dok je ukupan broj mrtvih sa šest novih slučajeva porastao na 56 u ponedjeljak navečer, priopćila je KCNA. Nije navedeno koliko je ljudi imalo pozitivan test na koronavirus.


"Moćna snaga" vojnog medicinskog korpusa odmah je raspoređena kako bi poboljšala opskrbu lijekovima i medicinskim potrepštinama u glavnom gradu Pjongjangu, žarištu epidemije, po naredbi vođe Kim Jong Una, izvijestila je KCNA.


Misija tima usmjerena je na "ublažavanje javnozdravstvene krize" u Pjongjangu, dodaje. 


Oko 11.000 zdravstvenih radnika, profesora i studenata medicine pridružilo se "intenzivnom liječničkom pregledu svih stanovnika" diljem zemlje kako bi se locirale i liječile osobe koje su se razboljele. 


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi se virus mogao brzo širiti u Sjevernoj Koreji koja nema program cijepljenja i odbila je međunarodnu pomoć.


Južna Koreja ponudila je S. Koreji u ponedjeljak da održe razgovore o slanju medicinskih potrepština, uključujući cjepiva, maske, testove na koronavirus, ali je navela da je susjedna zemlja to odbila. 


Američki State Department objavio je da je zabrinut zbog potencijalnog utjecaja epidemije na građane S. Koreje i podržao potrebu slanja cjepiva toj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!