Sjeverna Koreja osudila "agresivne poteze" Washingtona i Seula, obećala osvetu

25.06.2022.

16:01

Autor: Hina/HRT

Sastanak u Pjongjangu

Sastanak u Pjongjangu

Foto: KCNA / via REUTERS

Sjeverna Koreja je u subotu osudila "agresivne poteze" Washingtona i Seula i obećala osvetu, obilježavajući 72. godišnjicu izbijanja Korejskog rata, u vrijeme rastućih tenzija na Korejskom poluotoku.

Američki predsjednik Joe Biden i njegov južnokorejski kolega Yoon Suk-yeol su u svibnju dogovorili veću isporuku američkog oružja bude li potrebno obuzdati Sjevernu Koreju, za koju se strahuje da priprema prvo testiranje nuklearnog oružja u pet godina.


Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA je u subotu rekla da je niz radničkih organizacija održao sastanke kako bi se "zavjetovali na osvetu američkim imperijalistima", okrivivši Sjedinjene Američke Države za započinjanje Korejskog rata između 1950. i 1953. godine.


Rat nije završio mirovnim sporazumom, već primirjem, što znači da su snage Ujedinjenih naroda pod vodstvom SAD-a tehnički još uvijek u ratu sa Sjevernom Korejom.


Prema KCNA, Pjongjang je osudio Washington zbog onoga što naziva "agresivnim potezima" koje izvršava zajedno s Južnom Korejom i Japanom i rekao da američko raspoređivanje "strateških resursa" u Južnoj Koreji za cilj ima izazvati još jedan rat.


Strateški resursi mogu obuhvaćati nosače zrakoplova, bombardere velikog dometa ili raketne podmornice.


- Takvo drsko ponašanje SAD-a povećava bijes i želju za osvetom korejskog naroda, izvijestila je KCNA.


Obilježavajući godišnjicu rata, Yoon se u Seulu obvezao učiniti sve u njegovoj moći da očuva slobodu i mir.


- Zadržat ćemo snažan sigurnosni stav temeljen na južnokorejsko-američkom savezu i snažnoj vojsci poduprtoj znanošću i tehnologijom, napisao je Yoon na Facebooku.


Subotnja godišnjica obilježava se u vrijeme kad postoji bojazan da bi Pjongjang mogao provesti svoje sedmo testiranje nuklearnog oružja, za koje američki i južnokorejski dužnosnici kažu da bi se moglo zbiti "bilo kada" uskoro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!