Sjeverna Koreja otvara "crvenu liniju" s Južnom

04.10.2021.

07:27

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Stanislav Varivoda / Shutterstock

Sjeverna Koreja će obnoviti "vruću liniju" između dviju Koreja, no pozvala je Južnu Koreju da poduzme korake na poboljšanju odnosa, javila je državna novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un izrazio je prošloga tjedna spremnost da se ponovno aktivira vruća linija između dvije zemlje, koju je početkom kolovoza zaustavila Sjeverna Koreja prosvjedujući protiv vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje, samo nekoliko dana nakon što je po prvu put u godini ta linija bila uspostavljena.

Novinska agencija pozvala je Seoul da ispuni svoju "zadaću" i da se obnove zategnute prekogranične veze, ne navodeći detalje.

Kim je pozvao Južnu Koreju da napusti svoje "dvojne standarde" i "zabludu" oko sjevernokorejskih samoobrambenih vojnih aktivnosti dok istodobno razvija svoje vlastito oružje.

Dok optužuje Washington za "neprijateljsku politiku" Pjongjang navodi da želi popraviti međukorejske odnose i razmotriti još jedan samit ako Seoul odustane od dvostrukih standarda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!