08:29 / 09.06.2020.

Autor: I.Z./Hina

Sjeverna Koreja prekida izravne telefonske veze s Južnom Korejom

Foto: Reuters, arhiva

Foto: Reuters, arhiva

Foto: - / REUTERS

Već nekoliko dana Sjeverna Koreja napadu Južnu i prijeti zatvaranjem međukorejskog ureda za veze te gašenjem drugih projekata.
Sjeverna Koreja danas je priopćila da će prekinuti izravne telefonske veze s Južnom Korejom kao prvi korak prema prekidu svih kontakata sa Seulom, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Već nekoliko dana Sjeverna Koreja napadu Južnu i prijeti zatvaranjem međukorejskog ureda za veze te gašenjem drugih projekata ako Seul ne spriječi prebjege da šalju letke i drugi materijal u Sjevernu Koreju.

Najviši vladini dužnosnici u Sjevernoj Koreji, uključujući Kim Yo Yong, sestru čelnika Kim Jong Una, i Kim Yong Chola, potpredsjednika Središnjeg odbora vladajuće Radničke stranke Koreje, odlučili su da se prema Južnoj Koreji trebaju ponašati kao prema neprijatelju, navodi KCNA.

Prvi korak u tom smjeru bit će prekid komunikacijskih veza u međukorejskom uredu za veze te direktnih telefonskih veza između vojski dviju zemalja i predsjedničkih ureda u podne, navodi agencija.

U izvješću se optužuju južnokorejske vlasti za neodgovornost jer su dopustile prebjezima da naškode dignitetu vrhovnog vodstva Sjeverne Koreje.

- To je bio znak neprijateljstva prema cijelom našem narodu, navodi KCNA.

- Došli smo do zaključka da nema potrebe da sjednemo oči u oči s južnokorejskim vlastima i da nema pitanja o kojem bi s njima razgovarali jer oni samo izazivaju naše negodovanje, dodaju.

Navodno je distribuirano je oko 500.000 letaka u kojima se kritizira sjevernokorejski čelnik zbog prijetnji da će poduzeti "šokantnu stvarnu akciju s novim strateškim nuklearnim oružjem".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!