08:44 / 16.06.2020.

Autor: P.F./Hina

Sjeverna Koreja raznijela Ured za vezu u znak odmazde

Foto: YONHAP NEWS AGENCY/Reuters

Foto: YONHAP NEWS AGENCY/Reuters

Foto: - / REUTERS

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu priopćilo je da je ured u pograničnom gradu Kaesongu srušen u 14.49 sati po lokalnom vremenu.
Sjeverna Koreja raznijela je i uništila međukorejeski ured za vezu u svom pograničnom gradu Kaesongu, objavio je Seul o sjevernom susjedu koji je najavljivao odmazdu na kampanju propagandnih letaka iz Južne Koreje.

- Sjeverna Koreja raznijela je ured za vezu u Kaesongu u 14.49 sati (8.49 sati po srednjoeuropskom vremenu), obavio je glasnogovornik ministarstva za međukorejske odnose.

Južnokorejski mediji koji su prenijeli priopćenje javljaju da se eksplozija čula i dim izdizao iznad Kaesonga.

Vojni izvor iz Seula rekao je Reutersu da su dan ranije uočili znakove koji su upućivali na uklanjanje ureda te da su južnookrejski vojni dužnosnici pratili eksploziju putem snimaka.

Napetosti između dviju država rastu otkad su južnokorejski aktivisti i prebjezi iz Sjeverne Koreje navodno poslali oko 50.000 letaka u komunističku državu kojima kritiziraju vođu Kim Jong-una i kršenje ljudskih prava u toj izoliranoj komunističkoj zemlji. Takvim kampanjama u pravilu poziva se stanovnike Sjeverne Koreje da svrgnu svoju vladu.

U subotu su sjevernokorejski mediji prenijeli da je Kim Yo Jong, neslužbena savjetnica sjevernokorejskog čelnika, inače njegova mlađa sestra za koju se već spekulira da bi mogla biti drugi vođa dinastije, zaprijetila osvetom.

Pjongjang prijeti slanjem vojske u demilitariziranu zonu

Sjeverna Koreja je zadnjih dana uputila nekoliko prijetnji Seulu, među ostalim zaprijetila da će poslati vojsku u demilitariziranu zonu koja ju razdvaja od Južne Koreje. 

Pjongjang razmatra plan vraćanja vojske u zone koje su demilitarizirane u sklopu dogovora između sjevera i juga, pretvaranja prve crte u utvrdu i daljnjeg jačanja vojne budnosti prema jugu, priopćila je sjevernokorejska vojska, a prenosi državna novinska agencija KCNA. 

Pjongjang je ranije od Seula tražio da zaustavi slanje letaka u kojima se kritizira sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un. Seul je u pregovorima 2018. obećao da će to spriječiti, piše BBC. Leci se preko granice šalju balonima, a s njima se često šalje i hrana, novčanice, radioprijemnici i USB-ovi s južnokorejskim filmovima i vijestima.

Sjeverna Koreja je zbog toga zaprijetila da će prekinuti svu komunikaciju s južnom susjedom, zatvoriti urede za vezu na granici i povući se iz zajedničkog vojnog sporazuma. 

Kim Yo-jong, moćna mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika, preko vikenda je zaprijetila osvetom i poručila da Pjongjang treba prekinuti veze sa Seulom. 

Južnokorejsko ministarstvo obrane je objavilo da prijetnje sjevera shvaća ozbiljno i da surađuje sa SAD-om u pomnom praćenju vojnih kretnji u komunističkoj zemlji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!