Sjeverna Koreja testirala novi interkontinentalni balistički projektil

11.03.2022.

00:00

Autor: HRT/Hina

Ispaljivanje rakete

Ispaljivanje rakete

Foto: KCNA / REUTERS

Sjeverna Koreja testirala je novi interkontinentalni balistički projektil u posljednja dva testiranja oružja, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane u petak i osudilo taj potez.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozvao je da se lokacija za lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila, tijekom obilaska iste, proširi u "ultramodernu, naprednu" bazu kako bi Sjeverna Koreja postala svemirska sila, izvijestio je u petak državni medij KCNA.

Južna Koreja snažno je osudila sjevernokorejska testiranja projektila i poziva susjednu zemlju da odmah obustavi takva testiranja, objavilo je ministarstvo obrane.

Južnokorejsko ministarstvo je dodalo da se najnovijim testiranjima nije postigao domet interkontinentalnog balističkog projektila. Sjeverna Koreja je prošli tjedan ispalila svoj deveti projektil u 2022., prkoseći odlukama UN-a.

Rezolucija Ujedinjenih naroda zabranjuje Sjevernoj Koreji, samoproglašenoj nuklearnoj sili, testiranje balističkih projektila od kojih neki mogu nositi nuklearnu bojnu glavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!