Sjeverna Koreja: Travis King želi utočište od maltretiranja i rasizma u SAD-u

16.08.2023.

08:27

Autor: Hina/HRT/V.G.

Travis King

Travis King

Foto: Reuters / Reuters

Sjeverna Koreja je zaključila da Travis King želi utočište od "neljudskog zlostavljanja i rasne diskriminacije" u SAD-u i vojsci, objavili su državni mediji u srijedu, što je prvi put da je Pjongjang javno potvrdio da je King prešao u tu zemlju iz Južne Koreje 18. srpnja.

Vojnik američke vojske King pretrčao je u Sjevernu Koreju u civilnoj odjeći dok je bio u obilasku zajedničkog sigurnosnog područja na jako utvrđenoj granici između dviju Koreja.

Američki dužnosnici rekli su kako vjeruju da je King namjerno prešao granicu i za sada su ga odbili klasificirati kao ratnog zarobljenika.

Sjevernokorejski istražitelji također su zaključili da je King prešao namjerno i ilegalno, s namjerom da ostane u Sjevernoj Koreji ili nekoj trećoj zemlji, objavila je državna novinska agencija KCNA.

- Tijekom istrage Travis King je priznao da je odlučio doći u DNRK zbog neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci, izvijestila je KCNA, koristeći službenu kraticu Sjeverne Koreje.

- Također je izrazio spremnost potražiti izbjeglištvo u DNRK ili trećoj zemlji, rekavši da je razočaran nejednakošću u američkom društvu.

KCNA je prenijela da je King bio u rukama vojnika Korejske narodne armije nakon što je prešao, te da je istraga još uvijek aktivna.

Kingov ujak, Myron Gates, rekao je za ABC News u kolovozu da je njegov nećak, koji je crnac, doživljavao rasizam u vojsci i da, nakon što je proveo neko vrijeme u južnokorejskom zatvoru, nije sebi nalikovao.

Američki dužnosnici rekli su da Sjeverna Koreja do sada nije odgovorila na upite o Kingu.

Pentagon je rekao da ne može potvrditi autentičnost Kingovih navoda, kako ih je prenijela KCNA, te je i dalje usredotočen na njegov siguran povratak.

Glasnogovornik Zapovjedništva Ujedinjenih naroda (UNC), koji nadzire granično selo kroz koje je King prešao, rekao je da nema što dodati prethodnim izjavama.

- Spominjanje Kingove spremnosti da potraži utočište u Sjevernoj Koreji ili nekoj trećoj zemlji pokazuje da još uvijek nije jasno kamo želi ići, rekao je Yang Moo-jin, profesor na Sveučilištu za sjevernokorejske studije u Seulu.

Tae Yong-ho, bivši sjevernokorejski diplomat, a sada južnokorejski zakonodavac, rekao je da opis Kinga u sjevernokorejskim državnim medijima kao "ilegalnog uljeza", a ne dobrovoljnog prebjega, kao i spominjanje treće zemlje, sugerira da ga Sjeverna Koreja možda ne bi htjela zadržati dugo.

- To otvara mogućnost da ga Sjeverna Koreja pošalje u treću zemlju, gdje ga američki dužnosnici mogu preuzeti i vratiti kući ako želi, rekao je u izjavi.

King se pridružio američkoj vojsci u siječnju 2021.

Suočio se s dvije optužbe za napad u Južnoj Koreji, a na kraju je priznao krivnju za jedan napad i uništavanje javne imovine zbog oštećenja policijskog automobila tijekom tirade protiv Korejaca pune psovki, prema sudskim dokumentima.

Trebao se suočiti s dodatnim disciplinskim mjerama kada se vrati u Sjedinjene Države.

Kinga je američka vojska prevezla u zračnu luku kako bi se vratio u svoju matičnu jedinicu u Sjedinjenim Državama.

On je napustio zračnu luku i pridružio se obilasku graničnog područja, gdje je pretrčao granicu unatoč pokušajima južnokorejskih i američkih čuvara da ga zaustave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!