07:51 / 29.04.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Sjeverna Koreja zatvara poligon poznat po nuklearnim testiranjima

-

-

Foto: - / -

Dogovoreno je to na povijesnom sastanku predsjednika dviju Koreja, a potvrđeno iz Seula.
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ponudio je da u svibnju zatvori poligon Punggye-ri za nuklearne pokuse i pozove američke stručnjake, objavio je Seul, dok se Donald Trump pokazao optimističnim oko mogućnosti nuklearnog sporazuma s Pjongjangom.

To obećanje koje je prenio ured južnokorejskog predsjednika najnovija je ilustracija diplomatske oluje koja je zadnjih mjeseci zahvatila poluotok s povijesnim međukorejskim summitom u petak.


Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dogovorili su se tom prilikom da preko totalne denuklearizacije dođu do Korejskog poluotoka bez nuklearnog oružja.

Godinama je Pjongjang tvrdio da nikada neće odustati od atomskog oružja, neophodnog, po njemu, za zaštitu od američke invazije. 

Kim je kazao na summitu s predsjednikom Moonom da će pristupiti zatvaranju poligona u svibnju te da će uskoro pozvati stručnjake iz Južne Koreje i SAD-a kao i novinare te otkriti  postupak međunarodnoj zajednici na transparentan način, izjavio je Yoon Young-chan, glasnogovornik Plave kuće, južnokorejskog ureda predsjednika. Kim je izjavio da nas 'SAD smatra odbojnima ali jednom kad budemo razgovarali uvidjet će da nisam netko tko će ispaljivati nuklearno oružje na Jug ili SAD ili ciljati SAD', nastavio je glasnogovornik. 'Ako se viđamo često s Washingtonom, ako gradimo povjerenje, prekinemo rat te nam obećaju da neće biti invazije, zašto bismo živjeli s nuklearnim oružjem?", citirao je glasnogovornik Kima.

Do susreta će doći u sljedeća tri ili četiri tjedna, kazao je šef Bijele kuće na okupljanju svojih pristaša u Michiganu. Trump je obećao učiniti veliku uslugu planetu postizanjem sporazuma o nuklearnom naoružanju s Pjongjangom. 

Sjećate se što su govorili? 'Uvući će nas u nuklearni rat', kazao je Trump. Ne, sila će nas očuvati od nuklearnog rata, neće nas u njega uvući!. No, upozorio je također da bi summit mogao biti kratak. Što bude bit će. Mogu otići. Možda neće funkcionirati. U tom slučaju, odlazim, kazao je on.

Po CBS News, susret bi se mogao održati u Mongoliji ili Singapuru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!