Sjeverna Makedonija i EU blizu mogućeg proboja u razgovorima o članstvu

05.07.2022.

22:43

Autor: M.Š./Hina/HRT

Skoplje

Skoplje

Foto: Bobica10 / Shutterstock

Dugo odgađani pregovori o prijemu Sjeverne Makedonije u Europsku uniju mogli bi početi odmah, rekao je u utorak u Skoplju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

- Zajedno smo na rubu mogućeg proboja u procesu pristupanja vaše zemlje EU, rekao je Michel na tiskovnoj konferenciji s Dimitrom Kovačevskim, premijerom Sjeverne Makedonije.

Krajem 2020. Bugarska je blokirala pokretanje pregovora o članstvu u EU-u sa Sjevernom Makedonijom, u sporu povezanom sa zajedničkom poviješću, jezikom i pravima bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

Francuska je nedavno predstavila različite kompromisne opcije u pokušaju da postigne napredak po tom pitanju, zaokružujući svoje šestomjesečno predsjedanje EU-om.

Ovi prijedlozi Francuske uključeni su u pregovarački okvir EU-a koji je sada predan Sjevernoj Makedoniji s ciljem dobivanja potpore.

Kovačevski je, govoreći uz Michela, rekao da je okvir prihvatljiv, no dodao je kako želi da o prijedlozima raspravlja i parlament Sjeverne Makedonije.

Posljednjih su dana pristaše najveće oporbene stranke u Sjevernoj Makedoniji, nacionalističke VMRO-DPMNE, prosvjedovale protiv usvajanja pregovaračkog okvira za EU.

VMRO-DPMNE je najnoviji francuski prijedlog osudio kao "legalizaciju asimilacije makedonskog naroda", optužujući vladu Kovačevskog da prihvaća "poniženja i iskrivljavanje identiteta".

Okvir sadrži nekoliko izvornih bugarskih zahtjeva, no uključuje i obvezu da Sjeverna Makedonija uključi etničke Bugare u preambulu svog ustava.

Poticanje početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom također pospješuje ulazak Albanije, koji je blokiran jer EU obrađuje zahtjeve obje zemlje zajedno.

Prije bugarskog veta, i Grčka je nekoliko godina blokirala pristupanje Sjeverne Makedonije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!