Sjeverna Makedonija i službeno postala dio NATO-a

27.03.2020.

20:48

Autor: M.Š./Hina

Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

Foto: - / REUTERS

Sjeverna Makedonija pridružila se NATO-u u petak, postavši 30. članicom Saveza nakon dugotrajnog postupka tijekom kojeg je morala promijeniti ime države.
Sjeverna Makedonija pridružila se NATO-u u petak, postavši 30. članicom Saveza nakon dugotrajnog postupka tijekom kojeg je morala promijeniti ime države.

- Republika Sjeverna Makedonija službeno je nova, 30. članica NATO-a, priopćila je vlada u Skoplju.

- Ispunili smo generacijski san.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je "Sjeverna Makedonija sada dio NATO-ove obitelji, obitelji koju čini trideset država i gotovo milijarda ljudi. Obitelj koja se temelji na uvjerenju da smo svi zajedno jači i sigurniji bez obzira na izazove s kojima smo suočeni."

Ranije u petak Sjeverna Makedonija je položila instrument potvrde Sjevernoatlantskog ugovora pri  State Departmentu u Washingtonu - posljednji formalni korak za pridruživanje Savezu.

- Današnji ulazak Sjeverne Makedonije u članstvo NATO-a predstavlja kulminaciju višegodišnjih napora vlade i naroda Sjeverne Makedonije, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Njezino članstvo "pridonijet će većoj integraciji, demokratskoj reformi, trgovini, sigurnosti i stabilnosti diljem regije" te pokazati drugim zemljama da su vrata NATO-a otvorena, dodao je.

Prošle godine Sjeverna Makedonija je promijenila ime kako bi riješila dugotrajni spor s Grčkom, uvjet koji je Atena postavila Skoplju za ulazak u članstvo NATO-a i EU-a.

- Čekali smo ovaj dan gotovo 30 godina, napisala je na Twitteru ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Sekerinska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!