16:54 / 09.09.2021.

Autor: P.F./Hina/HRT

Sjeverna Makedonija oplakuje mrtve nakon požara na odjelu za covid

Istraga tragedije u Tetovu

Istraga tragedije u Tetovu

Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / Reuters

U tragedija u COVID bolnici u Tetovu u sinoćnjem požaru smrtno je stradalo 14 pacijenata, a 12 ih se bori za život. U Tetovu je proglašena trodnevna žalost, a izraze sućuti, među ostalima, uputio je i premijer Andrej Plenković.

Policijski istražitelji na mjestu sinoćnje tragedije istražuju jesu li boce s kisikom izazvale katastrofalan požar. Tvrdnju koju je sinoć prvi iznio premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Rekao je da je to golema tragedija i izrazio je žaljenje zbog velikog broja izgubljenih života. Najavio je istragu o uzrocima nesreće koja se dogodila na dan kada bivša jugoslavenska republika slavi 30. obljetnicu neovisnosti.

Požar je buknuo nakon još nerazjašnjene eksplozije u modulskom sustavu koji je nedavno postavljen u bolničkom centru u Tetovu, gradu s 52.000 stanovnika, uglavnom pripadnika albanske manjine. Sigurnosna zona je uspostavljena oko potpuno izgorjele zgrade, na pocrnjelim ulazima gdje su se kretali policajci, istražitelji i vatrogasci.

Svjedoci opisuju da je vatra bila nezadrživa.

- Ljudi su vikali unutra, vatra je bila svuda okolo, rekao je, još uvijek pod dojmom katastrofe, Sabedin Elmazi, stanovnik Tetova, siromašnoga grada na sjeverozapadu zemlje, gdje se u srijedu navečer dogodila ova tragedija.

- Živim u ovoj ulici već 40 godina. Rođen sam ovdje. Ono što se jučer dogodilo nismo nikad vidjeli. Sve se dogodilo veoma brzo. Požar je naglo buknuo. Pokušao sam ući gdje je bila vatra, ali nisam ništa mogao učiniti, rekao je za AFP Nexhmedin Aliti.

Državno odvjetništvo je naredilo zdravstvenim službama da obave obdukciju 14 žrtava, dodajući da će se morati napraviti DNK analiza kako bi se neke žrtve moglo identificirati.

- Istražujemo da vidimo ima li još mrtvih, priopćilo je državno odvjetništvo, dodajući da nitko od zdravstvenog osoblja nije među poginulima.

Ministarstvo zdravstva je zatražilo brzu i djelotvornu istragu o uzrocima eksplozije, napominjući da nije bilo pogreške u izgradnji novog odjela za covid-19. Zasad se ne zna koliko je pacijenata bilo smješteno na odjelu na kojemu je bilo 35 postelja. Iz ministarstva tvrde da je ta bolnica ona, kao i ostalih 18 takvih modularnih bolnica, izgrađena u skladu s najvišim medicinskim i sigurnosnim standardima. 

Požar je buknuo nedugo nakon proslave obljetnice neovisnosti Sjeverne Makedonije u Skoplju, s mimohodom vojske i policije te koncertom državnog filharmonijskog orkestra. Vatrogasna služba, koja je oko 21 sat po srednjoeuropskom vremenu zaprimila dojavu o požaru, rekla je da ga je ugasila za 45 minuta.

- Požar je bio strašan jer je bolnički modul uglavnom od plastike, rekao je zamjenik brigadira vatrogasne službe u Tetovu Sašo Trajčevski za mjesnu televiziju.

Ozlijeđeni su upućeni u druge bolnice u glavnom gradu.

Zaev je izrazio iskrenu sućut obiteljima žrtava dok su pristizale poruke solidarnosti.

- Nakon tragičnog požara u bolničkom modulu u mislima smo sa stanovnicima Tetova, objavio je na Twitteru čelnik izaslanstva Europske unije David Geer, rekavši da je ponudio zemlji svu moguću pomoć.

Veleposlanica SAD-a u Skoplju Kate Byrnes rekla je da je ožalošćena zbog strašnih događaja.

U Sjevernoj Makedoniji, zemlji s dva milijuna stanovnika u kojoj je prosječna plaća 460 eura, već neko vrijeme raste broj zaraženih delta inačicom koronavirusa, što se pripisuje ukidanju restrikcija tijekom ljeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!