Sjeverna Makedonija ponovno uvodi epidemiološke mjere

12:51 / 16.08.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Pandemija koronavirusa

Pandemija koronavirusa

Foto: Ilustracija / Pixabay

Sjeverna Makedonija ponovno je ograničila pristupe kafićima i javnim događajima kako bi spriječila novi porast širenja zaraze covida-19 te potaknula građane da se cijepe, tako izazvavši javni bijes i prosvjede.

Od ponedjeljka oni koji žele ići u restorane, na koncerte ili javne događaje, morat će pokazati potvrdu da su primili barem jednu dozu cjepiva ili da su preboljeli zarazu u proteklih 45 dana.

Samo će otvoreni dijelovi restorana i kafića raditi, dok će broj gostiju biti ograničen na 30, rekla je vlada, dodavši da će vlasnici morati imati osobe zadužene za provjeravanje poštivanja mjera.

Vlada je također uvela velike kazne za one koji ne budu poštovali mjere, od 250 eura za pojedince, do 30 tisuća eura za pravne osobe ovisno o njihovoj veličini.

Oko 2000 osoba je u nedjelju navečer u Skoplju prosvjedovalo protiv mjera, paleći zaštitne maske i pozivajući na ostavku visokih vladinih dužnosnika.

Mjere slijede nagli porast broja zaraženih koronavirusom nakon što su prethodna ograničenja ublažena. Tijekom prošlog tjedna zabilježeno je 3497 novozaraženih i 807 samo u nedjelju te 10 umrlih.

Ministar zdravstva Venko Filipče rekao je da je samo 10 posto među novozaraženima cijepljeno. Malo više od milijun, od ukupno dva milijuna Makedonaca, primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!