Sjeverna Makedonija u iščekivanju otvaranja pregovora

28.10.2021.

19:46

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Skopje

Skopje

Foto: Robert Anic / Pixsell

U Sjevernoj Makedoniji ovoga se vikenda održava drugi krug lokalnih izbora. Nakon višegodišnjih prijepora s Grčkom oko imena, Sjeverna Makedonija sada ima problema s Bugarskom koja negira makedonski identitet i početak pristupnih pregovora s Europskom unijom uvjetuje njihovim priznavanjem bugarskoga podrijetla. U ovakvim se okolnostima održava i drugi krug lokalnih izbora.

- Lokalni izbori su specifični, ne biraju se načelnici i gradonačelnici, već političke stranke. Prvi krug je pokazao da se na vlast u većini općina vraćaju konzervativni VMRO. Vladajući socijaldemokrati su prilično iznenađeni tim rezultatima, no tvrde da će u drugom, nedjeljnom izbornom krugu ipak preuzeti vlast u većini općina koje u prvom krugu još nisu došle do načelnika, javio je za Dnevnik HTV-a Željko Raić.

video thumb

Problemi u iščekivanju pregovora

Sjeverna Makedonija u iščekivanju otvaranja pregovora. No, problemi nikako ne prestaju. Posljednja blokada na europskom putu stiže iz susjedne Sofije. Bugarska je, naime, za početak pregovora Skoplju postavila gotovo pa nemoguće uvjete. Među njima je negiranje podrijetla makedonskog naroda - tvrdnja da je makedonska nacija stvorena umjetnim putem, i to tek nastankom Titove Jugoslavije, te da nemaju svoj makedonski jezik nego da je riječ o bugarskom.

- Ovo je prilično neugodna situacija i to nije samo moje mišljenje. Mislim da se tako osjeća većina naših građana. A to se vidi prema podacima o tome kolika je potpora ulasku Sjeverne Makedonije u Europu. Pala je gotovo za 25%, rekao je Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije.

Sjeverna Makedonija već je mijenjala i ime i Ustav, sve kako bi zadovoljila prijašnje grčke zahtjeve. Vlada je bila uvjerena da je put prema otvaranju pregovora napokon slobodan i da problema nema jer suradnja u regiji i više je nego dobra.

- I u tom trenutku događa se iznenadni, ja bih čak rekao i neprijateljski napad prvog susjeda, prijateljske Bugarske s kojom imamo odličnu suradnju. Rast gospodarske suradnje u prošloj godini veći je od 20%. Imamo zajedničke investicije, no riječ je ipak o politici, i to unutarnjoj. Jer u Bugarskoj se održavaju već treći parlamentarni izbori, rekao je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije.

Vlada iz Skoplja pomalo nemoćna, svjesna da susjedna Bugarska krši europske norme jer ovi zahtjevi nemaju nikakvu pravnu osnovu. Ostaje otvoreno pitanje - kako riješiti problem?

- Rješenje je vjerojatno moguće negdje nakon bugarskih izbora, koji su sredinom novembra. Međutim, rješenje se nalazi u potencijalnom progresivnom liderstvu u Bugarskoj, jer tko god bio na vlasti u posljednjih godinu i pol, nije dao nikakav impuls ili znak da se ovaj problem može riješiti, rekla je Simonida Kacarska, ravnateljica Instituta za europsku politiku.

Oči Skoplja uperene su u Bruxelles, no svi su svjesni da je priča o europskom proširenju na Zapadni Balkan jedan od ciljeva, ali nije argumentirana konkretnim akcijama. A uz takve uvjete prvih susjeda čini se da su europske vrijednosti doista vrlo udaljene od ovih prostora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!