EU neće ponovno pregovarati o protokolu o Sjevernoj Irskoj

20:22 / 13.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Maros Sefcovic

Maros Sefcovic

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič izjavio je u ponedjeljak da su novi pregovori o protokolu o Sjevernoj Irskoj nerealni i da Europska unija neće o tome ponovno pregovarati.

Novi pregovori o protokolu su nerealni. Bilo kakvi novi pregovori unijeli bi dodatnu pravnu nesigurnost građanima i poduzećima u Sjevernoj Irskoj. Stoga Europska unija neće ponovno pregovarati o protokolu, izjavio je Šefčovič, reagirajući u ime Komisije nakon što je britanska vlada najavila da će danas predložiti zakon kojim će se jednostrano ukinuti pravila trgovine za Sjevernu Irsku uvedena nakon brexita.

S velikom zabrinutošću primamo na znanje današnju odluku britanske vlade da predloži zakone koji predviđa da se ne primjenjuje ključne elemente protokola. Jednostrano djelovanje šteti međusobnom povjerenju, dodao je Šefčovič, koji je u Komisiji zadužen za odnose s Velikom Britanijom.

Protokol o Sjevernoj Irskoj integralni je dio sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a - kojim se osigurava izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku i štiti Sporazum na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta) iz 1998. - čiji je cilj promicati razmjene između zajednica i osigurati da između Sjeverne Irske i Irske nema fizičke granice. Njime se također osigurava cjelovitost jedinstvenog tržišta EU-a za robu.

Prema odredbama protokola, sva roba koja ulazi u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva mora proći carinsku provjeru, što onda ukida potrebu kontrole granice na irskom otoku, koja bi, ako se uspostavi, mogla izazvati obnavljanje sukoba između zagovornika ujedinjenja Irske i britanskih unionista.

Britanska vlada premijera Borisa Johnsona, iako je potpisala protokol nakon intenzivnih pregovora koji su trajali tjednima, od početka je pokazivala nevoljkost da provodi ono što je potpisala.

Šefčovič navodi da je EU od samog početka pokazivao razumijevanje za praktične poteškoće u provedbi protokola i da je stoga Komisija predlagala rješenja za olakšavanje kretanja robe između Velike Britanije i Sjeverne Irske, te ističe da samo zajednički donesena rješenje pružaju pravnu sigurnost građanima i poduzećima.

Naš će cilj uvijek biti osigurati provedbu protokola. Naša reakcija na jednostrani potez Ujedinjene Kraljevine održavat će taj cilj i bit će razmjerna, rekao je Šefčovič.

Kao prvi korak Komisija će razmotriti nastavak postupka zbog povrede prava pokrenut protiv Velike Britanije u ožujku 2021.

Mi smo taj pravni postupak obustavili u rujnu 2021. u duhu konstruktivne suradnje kao bismo stvorili prostor za zajednička rješenja. Jednostrani potez Ujedinjene Kraljevine izravno je suprotan tome duhu, kaže Šefčovič, dodajući da će Komisija također razmotriti mogućnost pokretanja novih postupaka kako bi se zaštitilo jedinstveno tržište EU-a od rizika koji kršenja protokola stvara za poduzeća iz EU-a te za zdravlje i sigurnost europskih građana.

video thumb

Sjevernoirski unionisti žele jamstva za ulazak u pokrajinsku vladu

Probritanska Demokratska unionistička stranka (DUP) rekla je u ponedjeljak da će se vratiti u regionalni parlament tek kada bude sigurna da će vlada u Londonu zakonom riješiti probleme na granici sa Sjevernom Irskom, a riječ je o poništenju dijela sporazuma o Brexitu.

Od izbora prošlog mjeseca DUP blokira uspostavu regionalne vlasti u Sjevernoj Irskoj prema Sporazumu od Velikog petka. Tim sporazumom iz 1998. republikanci, zagovornici ujedinjenja s ostatkom otoka, Republikom Irskom, većinom katolici, vlast dijele s unionistima, većinom protestantima i zagovornicima ostanka u Ujedinjenoj Kraljevini.

Regionalni parlament neće biti uspostavljen sve dok se ne riješi problem trgovine na granici Sjeverne Irske i Irske koja je i dalje u Europskoj uniji, rekao zastupnik DUP-a Sammy Wilson.

- Bilo bi vrlo glupo da se stranka u ovom trenutku obveže na specifične rokove. Zapravo nije važno vrijeme, već sadržaj, rekao je Wilson, član DUP-a u britanskom parlamentu.

Možda će proteći mjeseci ili dulje da zakon prođe kroz oba doma parlamenta u Londonu.

- Mislim da se unionisti žele uvjeriti da neće upasti u klopku te prihvatiti obećanja koja će se prekršiti, rekao je.

Na regionalnim izborima u svibnju povijesni rezultat ostvarila je republikanska stranka Sinn Fein, bivše političko krilo paravojne IRA-e te time stekla pravo da imenuje prvog nacionalističkog ili republikanskog čelnika pokrajinske izvršne vlasti.

DUP treba nominirati njegova zamjenika kako bi zajedno obnašali dužnosti, no DUP sada to blokira.

Velika Britanija u ponedjeljak treba objaviti zakon kojim će se jednostrano ukinuti pravila trgovine za Sjevernu Irsku uvedena nakon brexita, unatoč tome što će time možda započeti trgovinski rat s Europskom unijom, i time uvjeriti DUP, najveću probritansku regionalnu stranku, da se vrati u vladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!