Kim Jong Un i Putin nisu potpisali nikakve sporazume

15.09.2023.

Zadnja izmjena 14:58

Autor: A.S./HRT/Hina

Kim Jong Un i Vladimir Putin

Kim Jong Un i Vladimir Putin

Foto: KCNA / Reuters

Kremlj je  objavio da "nikakav sporazum" nije bio potpisan za vrijeme posjeta sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una Rusiji, s obzirom na to da Zapad strahuje da Moskva želi od Pjongjanga kupiti oružje za rat u Ukrajini.

- Nije bio potpisan nikakav sporazum i to nije bilo ni predviđeno, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje je li bio sklopljen kakav sporazum, vojni ili neke druge vrste.

Osim oružja koje bi mogla prodati Rusiji, sumnja se da Sjeverna Koreja želi nabaviti tehnologiju za svoj nuklearni i raketni program.

Kim Jong Un rekao je na sastanku da je približavanje Moskvi "apsolutni prioritet" njegove vanjske pollitike, a Putin je pohvalio "jačanje" njihove suradnje.

Putin je govorio o "perspektivama" za vojnu suradnju unatoč međunarodnim sankcijama uvedenim Sjevernoj Koreji zbog njezinog nuklearnog i raketnog programa. 

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u petak je stigao u grad Komsomolsk na Amuru na ruskom Dalekom istoku i posjetio tvornicu koja proizvodi ratne zrakoplove i drugu opremu, objavila je ruska novinska agencija Tass.

U pratnji zamjenika ruskog premijera za industriju Denisa Manturova, upoznao se s proizvodnjom ratnih i civilnih zrakoplova koje proizvodi Suhoj nakon čega je promatrao demonstraciju leta lovca Su-35.

- Vidimo potencijal za suradnju na području aeronautike i u drugim sektorima, rekao je ruski ministar, po priopćenju.

Putin je prihvatio Kimov poziv da posjeti Sjevernu Koreju, po Peskovu. Datum posjeta još nije objavljen.

Američki i južnokorejski dužnosnici izrazili su zabrinutost da će Kim s Putinom razgovarati o opskrbi oružjem i streljivom Rusije, koja je potrošila goleme zalihe u više od 18 mjeseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su demantirali takve namjere.

Rusiju bi mogle interesirati rakete kalibra 122 mm za višecjevne raketne bacače BM-21 "Grad" iz razdoblja SSSR-a koje Sjeverna Koreja posjeduje. Pjongjang bi zauzvrat mogao dobiti rusku naftu i hranu te pristup svemirskoj tehnologiji.

Moskva je spomenula moguću pomoć u proizvodnji satelita. Sjevernoj Koreji nedavno nisu uspjela dva pokušaja postavljanja u orbitu vojnog špijunskog satelita, a predložila je i da se u svemir pošalje sjevernokorejskog kozmonauta, po pisanju ruskih novinskih agencija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!