Sjevernokorejski vođa proglasio pobjedu u borbi protiv COVID-a

11.08.2022.

08:16

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Kim Jong-un

Kim Jong-un

Foto: Alexander Khitrov / Shutterstock

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un proglasio je "očitu pobjedu" u borbi protiv COVID-a nakon što je i sam bio bolestan, otkrila je njegova sestra, optuživši Seul za širenje epidemije.

Na sastanku sa zdravstvenim radnicima i znanstvenicima Kim Jong-un izrazio je zadovoljstvo zbog "pobjede (...) u borbi s opakom pandemijskom bolesti, izvijestila je državna agencija KCNA.

- Pobjeda našeg naroda povijesni je događaj koji je još jednom pokazao svijetu veličinu naše zemlje, nevjerojatnu otpornost našeg naroda i lijepe nacionalne običaje kojima se ponosimo, dodao je sjevernokorejski čelnik, prenosi agencija.

Sjeverna Koreja, koja je bila među prvim zemljama koje su u siječnju 2020. zatvorile granice nakon pojavljivanja virusa u susjednoj Kini, prijavila je prvi slučaj koronavirusa 12. svibnja, a Kim Jong-un osobno je nadzirao suzbijanje epidemije. Od 29. srpnja Pjongjang nije prijavio nijedan novi slučaj.

Sjeverna Koreja je od kraja travnja imala gotovo 4,8 milijuna "slučajeva groznice", što je izraz koji su upotrebljavali za bolest, i samo 74 umrla, što je službeno stopa smrtnosti od 0,002 posto, navodi KCNA.

- Upravljanje epidemijom čudo je dosad neviđeno u svjetskoj povijesti javnog zdravstva, pohvalio se Kim, što je popraćeno gromoglasnim pljeskom, javlja agencija.

Kimova utjecajna sestra otkrila je da je vođa i sam bio bolestan, dodaje se u drugoj agencijskoj vijesti.

- Vođa je imao visoku temperaturu dok je bio u karanteni, ali ni na trenutak nije mogao leći jer je razmišljao o onima za koje je odgovoran, rekla je Kim Yo-jong.

Ovo je prvi put da je Pjongjang priznao da je Kim Jong-un, čije zdravlje je tema od najvećeg interesa promatrača, bio zaražen koronavirusom.

Kim Yo-jong ujedno je optužila Južnu Koreju da je odgovorna za epidemiju u njezinoj zemlji koju je širila, rekla je, propagandnim letcima i balonima. Nazvala je to "zločinom protiv čovječnosti" i zaprijetila Seulu "snažnom odmazdom".

Južna Koreja odbila je "neutemeljene optužbe" te "uvredljive i prijeteće komentare" Pjongjanga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!