Sjeverozapad Francuske zahvatio olujni vjetar

16.01.2023.

12:49

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Srušeno drveće ostaje iza udara vjetra snage 100 km/h koji je zahvatio velik dio sjeverozapada Francuske, gdje je u 14 departmana oglašen narančasti meteoalarm, a u nekima je prekinuta opskrba električnom energijom i poremećen željeznički promet.

Oko 75.000 potrošača bilo je jutros bez struje na zapadu i u središtu, objavio je operator mreže Enedis. Državna željeznička kompanija SNCF izvijestila je pak o teškoćama u prometu zbog drveća koje leži na prugama.


Ciklona nazvana Gerard je zimska oluja tipična za ovo doba godine, ali zahtijeva poseban oprez, ističe Meteo France koji predviđa slabljenje njezina intenziteta u ponedjeljak poslije podne.


Oko podneva Meteo France je u 14 departmana zadržao narančasti stupanj pripravnosti zbog jakog vjetra.


U priobalju, na rtu Raz u departmanu Finistere, u Bretanji, na krajnjem zapadu zemlje, udari su dosezali 158 km/h. U Caenu, u Normandiji tijekom jutra izmjereno je 119 km/h.


Nakon neuobičajene topline za siječanj, u Francuskoj je ovaj tjedan nastupilo zahladnjenje. Idućih dana na jugozapadu se očekuje druga oluja, Fien.


U dvama departmanima u središnjem masivu proglašen je narančasti alarm zbog obilnog snijega koji je počeo padati u ponedjeljak ujutro i očekuje se da će se zadržati na tlu na visini od 600 do 800 m.


Obilan snijeg se očekuje i na manjim visinama u većini planinskih masiva, napose na jugu Središnjeg masiva, gdje već pada, u Alpama od 600 do 800 m, u Pirenejima od 1.000 do 1.200 m te na istoku, u Vogezima i u Jurskom gorju na 500 m.


Na sjeveroistoku snijeg se očekuje na visoravnima, na visini od 300 do 400 m.


Nastavlja se pad temperature koja se ujutro uglavnom kreće od 1 do 5 Celzijevih stupnjeva, a slab mraz se vraća na područja oko gorja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!