19:13 / 13.10.2018.

Autor: B.S./P.F./HRT

Skorašnji izbori mogli bi poljuljati Trumpove republikance

-

-

Foto: - / -

Politička moć u Washingtonu u rukama je republikanaca. U Bijeloj kući njihov predsjednik, na Capitol Hillu kontroliraju i Predstavnički dom i Senat. Izbori koji će se održati 6. studenog tu bi dominaciju mogli poljuljati.
Za tri tjedna Amerikanci izlaze na izbore za Kongres. Biraju puni sastav Predstavničkog doma, trećinu Senata i 36 guvernera saveznih država. To će biti i prvi veliki ispit za republikance i demokrate nakon izbora 2016., ali i za Donalda Trumpa i njegovu administraciju točno na sredini mandata.

Politička moć u Washingtonu posljednje dvije godine u rukama je republikanaca. U Bijeloj kući njihov predsjednik, na Capitol Hillu kontroliraju i Predstavnički dom i Senat. Izbori koji će se održati 6. studenog tu bi dominaciju mogli poljuljati.

Za osvajanje većine u Predstavničkom domu demokrati trebaju najmanje 23 pobjede. Na Istočnoj obali indikativni će biti rezultati glasovanja u Pennsylvaniji i New Jerseyu, no o pobjedi bi mogla odlučivati Kalifornija. Njegovo ime nije na biračkim listićima, no Donald Trump održava izborne skupove kao da je u borbi za reizbor.

Demokrati su pak u kamapnji angažirali bivši predsjednički par Obama. Računaju na izlaznost žena i mladih, ljutitih zbog izbora Bretta Kavanaugha u Vrhovni sud, te na Trumpovu nepopularnost. Republikancima je glavni adut ekonomski bum.

Povijesno, stranka čiji je predsjednik u Bijeloj kući na međuizborima uglavnom gubi 30-ak mjesta u Predstavničkom domu. Demokrati zato govore o „plavom valu", entuzijazmu svojih birača. No republikanci podsjećaju da su sva politička predviđanja kada je riječ o predsjedniku Trump nezahvalna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!